Näin säilytät ja hoidat vanhoja rahoja oikein

Väärät säilytys- ja hoitomenetelmät voivat pahimmillaan pilata vanhojen rahojen arvon. Suomen Numismaattisen Yhdistyksen toiminnanjohtaja Kurt Pettersson neuvoo, miten toimia tämän estämiseksi.

Älä puhdista rahoja

Rahan kuntoa ei voi parantaa jälkeenpäin, ainoastaan ulkonäön muuttaminen on mahdollista. Mikäli rahassa on irtolikaa ja sen haluaa poistaa, käytä puhdistamiseen puhdasta asetonia. Kynsilakanpoistoaine ei sovellu tähän tarkoitukseen.

Puhdistaessasi rahaa älä hankaa sitä, vaan irrota lika tuputtamalla.

Ultraäänipesurit ovat liian rajuja, ja lähes poikkeuksetta niillä puhdistettu raha menettää huomattavan osan keräilyarvostaan.

Sijoita arvorahat kapseleihin

Arvorahat kannattaa sijoittaa alan liikkeistä saataviin yksittäisiin, ilmatiiviisiin muovikapseleihin. Kyseiset kapselit on valmistettu kovasta, läpinäkyvästä muovista, joten rahojen tarkastelu onnistuu myös irrottamatta rahaa kapselista.

Huomioi, että tietyt muovit, kuten pvc, ovat materiaalina rahalle myrkkyä. Rahoja ei pidä säilyttää muovissa, jos ei tiedä miten kyseinen muoviseos reagoi rahametallin kanssa.

Muiden rahojen säilytys

Kulunutta, käytössä ollutta rahaa voi säilyttää arvokolikoita rennommalla otteella. Säilytystarkoitukseen soveltuu esimerkiksi levy, johon kolikot saa aseteltua riviin vieri viereen. Alle voi kiinnittää ohuen huopalevyn. Älä kuitenkaan lado kolikoita päällekkäin.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat