Näin saat ruukkusalaatin ja yrtit säilymään raikkaina ja tuoreina pitkään!

Makuja.fi selvitti, kuinka salaateista ja yrteistä pääsee nauttimaan pidempään. Nahistumista voi estää tasaisella kastelulla ja sopivan viileässä.

Ruukkusalaatit tai ruukkuyrtit säilyvät hyvin viileässä, ja erinomainen säilytyskeino on siirtää kyseiset tuotteet pieneen lasiin, joka kannattaa sitten täyttää vedellä. Salaatit ja yrtit voi laittaa sellaisenaan lasiin ja siirtää esimerkiksi parvekkeelle tai jättää huoneenlämpöön ikkunalaudalle, K-Supermarket Mustapekan hevi-osaston varavastaava Mark paljastaa.

Muista, että kasvikset sisältävät runsaasti vettä. Jos kasvikset säilytetään liian kuivassa, ne haihduttavat vettä ja nahistuvat nopeasti. Sumuta kasviksia vesipullolla ja huolehdi niiden vedensaannista. Tillinippua voi esimerkiksi elvyttää kädenlämpöisellä vedellä, kun taas persiljapuntti virkistyy kylmästä vedestä.

Lämpötilan ja valon pitää olla kullekin kasvikselle sopivat. Erityisen herkästi nuupahtavat liian lämpöisessä parsa- ja kukkakaalit, tuoreleikatut salaatit ja hedelmät, esikäsitellyt ja vakuumipakatut kasvikset. Erityisen herkkiä matalalle lämpötilalle ovat basilika ja sitruunamelissa, jotka mustuvat.

Hedelmien, kasvisten ja yrttien säilyvyyteen vaikuttaa vuodenaika.

– Hedelmät, kasvikset ja yrtit kypsyvät kesällä paremmin kuin talvella, Mark muistuttaa.

Hyvä yleinen muistisääntö kyseisten tuotteiden kanssa on siis se, että viileässä niiden kypsyminen pysähtyy, kun taas lämpimässä se tehostuu ja nopeutuu. Hedelmiä, vihanneksia ja yrttejä kannattaa myös ostaa aina sesongin mukaan, sillä muutoin saattaa joutua katsomaan esimerkiksi talvella nektariinin kypsymistä useita viikkoja ilman kunnon lopputulosta.

(MTV3 – IRA JUVONEN)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja