Näin kirkon ja valtion yhteistyö toimii sotaa käyvällä Venäjällä: "Keulahahmo ei oikein voi kieltäytyä"

"Sota antikristusta vastaan"– näin Putinin toimia puolustellaan uskonnon varjolla 13:25
Näin Putinin toimia puolustellaan uskonnon varjolla

Venäjän kulttuurihistorian dosentin mukaan kirkko on tarjonnut valtionvallalle palveluksia Venäjällä esimerkiksi välittämällä kansalaisille isänmaallista ja militaristista kasvatusta.

Venäjän ortodoksinen kirkko on hyökkäyksen alusta asti tukenut presidentti Vladimir Putinin toimia. Sekä ortodoksisen kirkon johtohahmo patriarkka Kirill että Murmanskin metropoliitta Mitrofan ovat pyrkineet oikeuttamaan sotatoimet uskonnon varjolla. 

Venäjän kultturihistorian dosentti Elina Kahlan mukaan kirkko toistaa kansalaisille valtion sanomaa omasta näkökulmastaan.

– Näen tämän sillä tavalla, että patriarkka Kirill on saanut toimeksiannon, että sota käydään ja hänen on kirkon edustajana löydettävä sellaiset argumentit, joilla sitä oikeutetaan niille, jotka esimerkiksi lähetetään sotaan.

Valtio ja kirkko käsi kädessä

Oikeutusta ja perusteluja kirkko viestii eri tasoilla koko kansalle. Viestiä viedään muun muassa suoraan rintamalle.

– Hiippakuntien johdon puheita voi esimerkiksi katsoa rintamalta, koska ne näkyvät omasta puhelimesta.

Kahlan mukaan Venäjällä kirkko ja valtio ovat kulkeneet käsikkäin jo pitkään, ja asia on venäläisten näkökulmasta itsestäänselvä. Kahlan mukaan kirkko on tarjonnut valtionvallalle apua ja palveluksia esimerkiksi isänmaallisessa ja militaristisessa kasvatuksessa.

– Putinin sotaa ei olisi voinut ajatella ilman sitä isänmaallista ja hyvinkin militaristista uutta historian esillepanoa, missä kirkko on ollut avuksi.

Kahlan mukaan kansalaisille pyritään välittämään ihanteellista historiankuvaa jo nuoresta asti.

– Se on tavallaan sellainen yhteistyö, josta kirkon keulahahmo ei oikein voi kieltäytyä.

Suomen ortodoksinen kirkko ei kuulu Moskovan patriarkaatin alaisuuteen. Moskovan patriarkaatin alaisia seurakuntia ja hiippakuntia sijaitsee kuitenkin runsaasti Ukrainassa.

Miten Kirillin sanomaan suhtaudutaan Ukrainassa? Katso asiantuntijat haastattelu yllä olevalta videolta!


Lue myös:

    Uusimmat