Ministeriöstä kerrotaan MTV:lle vieläkin hurjempia lukuja valtion kirstusta – lisäsopeutusten tarve pahimmillaan 5 miljardia

Ministeriön arvio: Kolmen miljardin lisäsopeutus ei välttämättä riitä 2:31
Ministeriön arvio: Kolmen miljardin lisäsopeutus ei välttämättä riitä.

Valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Juha Majanen arvioi MTV Uutisille, että kolmen miljardin euron lisäsopeutus ei välttämättä edes riitä. 

Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) sanoi MTV:n Uutisextrassa, että aiemman kuuden miljardin päälle tarvitaan jopa kolme miljardia euroa lisäsopeutusta tällä vaalikaudella. Pääministeri Petteri Orpo (kok.) puhui samaan aikaan vain puolentoista miljardin euron lisäsopeutustarpeesta, mutta sanoi myöhemmin käyttäneensä vanhaa lukua.

Kansliapäällikkö Juha Majasen mukaan luvut ovat hiljattain muuttuneet. Majanen sanoo MTV Uutisille, että jo kevään kehysriihessä pitäisi päättää kolmen miljardin euron lisäsopeutuksesta, ja keinojen pitäisi vaikuttaa nopeasti, eli esimerkiksi lisätyöllisyystoimet eivät tähän hätään auttaisi.

– Koska täytyy saada vaikutuksia jo ensi vuoden budjettiin, niin käytännössä jouduttaneen turvautumaan menosäästöihin ja myös verojen korotuksiin, sanoo Majanen MTV Uutisille.

Majanen lisää, että on myös olemassa riski, että myöhemmin vaalikauden aikana joudutaan tekemään yhä lisää sopeutuspäätöksiä, kuuden plus kolmen miljardin päälle.

Uudet EU-säännöt käytännössä edellyttävät, että velkasuhde saataisiin laskevalle uralle, sanoo Majanen.

– Meillähän se (julkisen velan suhden bruttokansantuotteeseen) on ollut pitkän aikaa varsin jyrkästi nouseva. Tästä seuraa se, että on riski,  että tuo kolme miljardia ei tähän ihan riitä, mutta se selviää lähiviikkojen aikana.

– Mittaluokka on ehkä yksi miljardi, kaksi, hyvin pitkälle tällä kolmella miljardilla toki päästään, arvioi Majanen MTV:lle.

Majanen ei kuitenkaan pidä todennäköisenä, että lisätarve kolmen miljardin päälle nousisi kahteen miljardiin asti, jolloin koko vaalikauden sopeutus olisi yhteensä 11 miljardia euroa.

Hallitus ratkaisee, kuinka isosta lisäsopeutuksesta kevään kehysriihessä lopulta päätetään. Sopeutustoimia valmisteleva, kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matias Marttisen johtama ryhmä aloittaa työnsä ylihuomenna tiistaina.

Lue myös:

    Uusimmat