Näin palkittu journalisti arvioi Talvivaaran tilannetta

Vuoden journalistisesta teosta palkittu toimittaja Juha Kauppinen arvioi tiukkaan sävyyn kaivosyhtiö Talvivaaran nykyistä tilannetta.

Yhtiö joutui myrskyn silmään uudelleen, kun kipsisakka-altaassa havaittiin vuoto sunnuntai-iltana. Allas on käytännössä kaivoksen jätevesiallas, joka sisältää muun muassa metalleja ja sulfaatteja. Jätevettä pääsi vuotamaan runsaasti varoaltaisiin.

Suomen Luonnon toimittajan Kauppisen mukaan Talvivaara onnistui luomaan yleisen mielikuvan siitä, että kaikki on hyvin. Kauppisen mielestä näin ei ole.

– Tämä on vaikuttanut isosti juoksutuksiin. Yhtiön näkökulmasta on poikkeustila, minkä perusteella he juoksuttavat vettä etelän ja pohjoisen suuntaan enemmän kuin Vaasan hallinto-oikeus aikaisemmin salli. Eli satoja tuhansia kuutioita jätevettä juoksutetaan vuodon takia nyt suoraan luonnonvesiin, Kauppinen totesi Huomenta Suomen lähetyksessä..

Hän on äärimmäisen huolissaan päästöistä.

– Jos minulla olisi siellä järven lähistöllä mökki, olisin huolissani. Epätietoisuus päästöistä jatkuu vielä kauan ja kukaan ei voi tietää niiden vaikutuksista, Kauppinen toteaa.

Suomen Kaivosteollisuuden toiminnanjohtaja Pekka Suomela jakaa myös mökkiläisten huolet.

– Mökkiläisten huolet ovat yhtä vakavia nyt kuin viime vuoden lopulla. Tämä uusin vuoto on jatkumoa viime syksylle. Yhtiön parantuneet toimet näkyvät jollakin aikavälillä, mutta kevät on lumien osalta kriittistä aikaa, Suomela kertoo.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat