Näin paljon suomalaiset ovat valmiita sijoittamaan yksittäiseen vaatteeseen

Kirpputorilta ostettujen, suurten ketjuliikkeiden ja tunnettujen brändien vaatteissa hintaerot voivat olla hurjia. Taloudellisen tilanteen ja tottumusten mukaan suomalaiset täyttävät vaatekaappejaan, mutta kuinka paljon suomalaiset ovat valmiita sijoittamaan yksittäiseen vaatekappaleeseen?

AVAlaiset vastasivat kyselyyn ja kertoivat, mikä on kallein vaate, joka heidän vaatekaapistaan löytyy. Selvisi, että vaatteisiin ei mielellään tuhlata suuria summia, mutta tärkeitä tilaisuuksia varten useat ovat valmiita tuhlaamaan satoja euroja yksittäiseen vaatekappaleeseen.

Kyselyyn vastanneista 57 prosenttia kertoi tuhlanneensa enimmillään 100–500 euroa yksittäiseen vaatekappaleeseen. Kyselyn perusteella on tulkittavissa, että useiden satojen eurojen vaatehankintoja kuitenkin harkitaan tarkkaan.

Vastaajista 23 prosenttia kertoi sijoittaneensa vaatekappaleeseen enintään 50–100 euroa elämänsä aikana. Seitsemän prosenttia kertoi sijoittaneensa yksittäiseen vaatekappaleeseen enimmillään 50 euroa. Niin ikään seitsemän prosenttia vastasi tuhlanneensa vaatteeseen parhaimmillaan 500–1000 euroa. Yli tuhat euroa yksittäiseen vaatekappaleeseen kertoi tuhlanneensa 6 prosenttia kyselyyn vastanneista.

Suomalaiset ovat tarkkoja vaatteisiin tuhlaamistaan summista

Kyselyssä paljastui, että vaikka täydellisiin vaatekappaleisiin ollaan usein valmiita tuhlaamaan satoja euroja, saattaa ostos painaa mieltä hintansa vuoksi jälkeenpäin. Moni vastaajista myönsi avoimesti olevansa pihi sen suhteen, mitä vaatteisiin tuhlaa rahaa.

"Kallein omistamani vaate tai pikemminkin asuste taitaa olla Coachin laukku, jonka ostin viime vuonna Singaporesta. Maksoin laukusta noin 300 euroa ja kyllä se kieltämättä kirpaisi säästäväisen suomalaisen mieltä. Omistan myös runsaasti vaatteita, jotka ovat periaatteessa kalliita. Kyttään merkkivaatteita alennusmyynneistä, ja tänä vuonna onnistuin joulun jälkeen ostamaan muun muassa Ralph Laurenin 500 euron jakun muutamalla kympillä. En ikinä maksaisi merkkivaatteista niiden alkuperäistä hintaa."

"Talvitakki maksoi yli 500 euroa, mutta hääpuku maksoi vielä enemmän ja samoin kansallispuku ja olkoon niiden hinta salaisuus."

"100e maksanut villakangastakkini, joka on palvellut uskollisesti jo neljä vuotta. Ajaton ja musta takki on lämmin ja käy niin juhlaan kuin arkeenkin! Yleensä en osta kallista, ja vaikka hinta aluksi hirvitti, se on maksanut itsensä moninkertaisesti jo takaisin."

"Omistan pari pukuompelija-kaverini tekemää vaatetta, joihin maksoin materiaalit ja tietenkin palkkaa käsityöstä. Lisäksi omistan pari melkein satasen korsettia ja lukuisia muita goottibrändivaatteita. En raaski törsätä paljoa satasta enempää yhteen vaatekappaleeseen, enkä oikeastaan edes muista kertaakaan, jolloin olisin näin tehnyt."

"Ostin vanhojentanssimekkoni alaosan kirpputorilta, se maksoi kaksi euroa. Yläosa oli "hieman" kalliimpi: hain helsinkiläisestä goottiliikkeestä korsettimaisen yläosan, joka maksoi pari sataa. Kokonaisuuteen nähden asu ei ollut kallis. Yläosa on ollut minun jälkeeni käytössä myös penkkarivaatteena vampyyriksi pukeutuneella ystävälläni."

"50 euroa maksanut talvitakki. Olen niin pihi vaatteiden hinnan suhteen ja enimmäkseen kierrän kirppareita, niin eipä siellä nuo paljoa maksa."

"Yli 1000 euroa. Äitini tekemä silkkimekko mittatilaustyönä. Minulla on myös muita ammattiompelijaäitini tekemiä vaatteita jotka ovat 100%:sti uniikkeja. Oikeastaan niiden arvoa on vaikeaa määritellä, mutta itse arvostan ne kaikkein korkeimmalle asteikolle!"

"Tuutarin kansallispuku, jonka tein itse. Tarvikkeet maksoivat yli 1000 euroa. Pukua ei myydä valmiina missään, mutta teetettynä hintaan olisi kai saanut laittaa yhden nollan perään."

"Valmistujaismekkoni taisi maksaa vähän päälle 70 euroa. Se on kallein vaatteeni."

Kyselyyn vastasi 583 AVAlaista.

Lue myös:

AVA/Heli Kuitunen

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat