Näin paljon suomalaiset kuluttavat alkoholia viikossa: "Kuin maitoa joisi!"

Suuri osa kyselyyn vastanneista suomalaisista kertoi juovansa viikossa yli kymmenen annosta alkoholia – tai enemmän.

Tuskin kenellekään tulee yllätyksenä, että suomalaiset käyttävät paljon alkoholia ja kansasta jopa puolelle miljoonalle alkoholinkäyttö on terveysriski. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan Suomessa kohtuullisena alkoholinkäyttönä pidetään miehillä alle 24:ä ja naisilla alle 16:a alkoholiannosta viikossa. Terveysriskien uskotaan kuitenkin jo aiheutuvan pienemmästäkin määrästä.

Kuinka monta annosta* suomalaiset sitten keskimääräisesti juovat alkoholia viikossa?

Kyselyyn vastanneista suomalaisista suurin osa, eli noin 19,5 prosenttia kertoo juovansa 11–16 annosta viikon aikana. Kerralla käytettynä kyseinen määrä vastaa alkoholin keskivertokäyttäjällä kovaa humalaa, mikä aiheuttaa muun muassa puhekyvyttömyyttä ja hoipertelua. Suomalaiset kertoivat etenkin kesällä ja loma-aikaan kuluttavansa alkoholia enemmän, jopa päivittäin.

Kyselyyn vastanneista suomalaisista jopa 18,5 prosenttia kertoi juovansa enemmän kuin 16 annosta viikossa joko humalahakuisesti, pitkin päivää tai yömyssyinä. 19 prosenttia puolestaan kertoi juovansa viikossa 6–10 annosta (kerralla käytettynä pullon viiniä) esimerkiksi ruuan kanssa tai saunoessa.

Puolestaan 14 prosenttia kertoi, että alkoholia ei kulu heillä yhtään. Myös alkoholismi oli yksi syy siihen, että pullonkorkki pysyi kiinni.

Suomalaisten viikkomäärä alkoholia

1. 11–16 annosta alkoholia (19,5 prosenttia)

2. 6–10 annosta alkoholia (19 prosenttia)

3. Enemmän, kuin 16 annosta viikossa (18,5 prosenttia)

4. En lainkaan (14 prosenttia)

5. 3–5 annosta (11 prosenttia)

6. 1–2 annosta (10 prosenttia)

7. 0–0,5 annosta (9 prosenttia)

Helmen kyselyyn osallistui 1 204 lukijaa. Mitä suomalaiset kertoivat omista juomatavoistaan? Lue kommentit alta.

"En koe että minulla olisi ongelmaa"

Suurin osa kyselyyn vastanneista suomalaisista kertoi juovansa 11–16 annosta alkoholia viikossa. Alkoholin kerrottiin rentouttavan ja siksi sopivan esimerkiksi iltajuomaksi. Viikonloppuisin tulikin juotua enemmän.

– Juon päivittäin iltaisin rentoutuakseni ja rauhoittuakseni, kun olen raskaan päivän jälkeen saanut lapset nukkumaan. Lasken annokset ja kellonajat tarkkaan, että varmasti aamulla olen ajokunnossa. Yleensä juon joka ilta noin 2–3 olutta. Uni tulee hyvin ja aamulla jaksaa olla virkeänä töissä. Alkoholi ei noina määrinä vaikuta, tuo vain rennon ja hyvän olon. Ilman alkoholia olenkin sitten kireä kuin viulunkieli, en silti koe, että minulla olisi ongelmaa asian kanssa.

– Aloitetaan yleensä jo iltapäivällä, jatkuen iltamyöhään. Otetaan hissukseen ajan kanssa ja välillä syödään, ei humallu liikaa.

– Juon 11–16 annosta perjantai-iltaisin ja joskus saman määrän jopa vielä useana päivänä peräkkäin. Olen ujo nuori nainen ja koen humalan aivan toiseksi "paremmaksi" ulottuvuudeksi.

– Saatan juoda humalaan itseni jopa kolme kertaa viikossa. Mieheni kanssa tulee nautittua alkoholia useasti viikossa ja kaverini käyvät baareissa lähes joka viikonloppu ja kutsuvat minut lähes aina mukaan viihteelle. Työttömänä on aikaa juhlia viikolla ja viikonloppuna.

Saunaolutta ja viiniä ruuan kanssa

6–10 annosta viikossa juovat suomalaiset kertoivat muun muassa lämmittävänsä saunan mökillä lähes joka ilta ja juovansa olutta siinä samalla. Saunominen ja alkoholi tuntuivat kävelevän usein käsi kädessä.

– Kulutan alkoholia keskimäärin 6–10 annosta viikossa. Kesäaikana alkoholia tulee juotua viikonlopun lisäksi myös viikolla. Yleensä juon olutta, saunajuomaksi, seurustelujuomana, yms. En kuitenkaan ota saunaolutta aina saunoessa, silloin tällöin.

– Useimpina päivinä viikossa lasi viiniä ruuan kanssa. Siitä tulee viikossa 6–7 annosta. En juo humalahakuisesti, ja juhlissakin menee alkoholia viiniä, kuohuviiniä max 3 annosta. Yleensä kuitenkin joka viikko 2–3 alkoholitonta päivää. Olen nelikymppinen nainen.

– Viini maistuu taivaalliselta! Tullut nautiskeltua kesän kunniaksi, tai siihen murheeseen, ettei tämä takatalvi koskaan loppunutkaan. Aivan sama, nyt on vaikea päästää irti!

– Kesällä istuen auringonpaisteessa pihassa siemaillen kylmää valkoviiniä ja chiliruuan kanssa yleensä maanantaisin. Perjantaisin valkoviiniä ennen ulos syömään lähtemistä ja illalla joskus nan-leivän kera katsoen elokuvaa. Viikonloppuna kun on ruokavieraita sen kanssa juodaan valkoviiniä. Eli nautin viinistä erityisesti ruuan kanssa. Jouluna tosin saattaa maistua väkevätkin viinit ja likööri. Välillä on alkoholinkäytössä ollut kuukausien ja vuosienkin taukoja koska ajan paljon autoa ja veneilen.

– Perjantaina tai lauantaina tulee saunottua ja siinä yhteydessä juotua 4–5 lonkeroa. Saunan jälkeen ravintolaan ja siellä tulee otettua vielä saman verran.

–Talvella menee 1–2 kuohuviinipulloa viikossa. Kesällä varmaankin 4–5. Humalassa olen erittäin harvoin, siististi otetaan ruuan kanssa ja seurustellessa. Paljoltahan tuo kuulostaa, mutta talvella voi taas mennä useita viikkoja, ettei kulu lainkaan alkoholia. Olen erikoistunut kuohariin, muita juomia menee marginaalisesti jos ollenkaan.

"Ilman hauskaa voi olla viinaa"

Mäyräkoira tuntui olevan useiden suomalaisten viikonloppukumppani. Suomalaisista peräti yli 18 prosenttia kertoi juovansa yli 16 annosta viikon aikana. Osa suomalaisista kertoi kuluttavansa viikonlopun aikana jopa 60 annosta alkoholia, mikä vastaa esimerkiksi kuutta pulloa väkevää viiniä tai neljää pulloa viinaa ja kahdeksan pulloa keskiolutta.

– Juon yleensä joka ilta 6–12 olutta ennen kuin menen nukkumaan. En pidä sitä pahana, vähän niin kun maitoa joisi...

– Kulutan 52 annosta viikossa normaalisti, eli 1 litra 40 kertaa, 2 kertaa viikossa. Lomalla vähän enemmän.

– Kyllä sitä tulee viikon aikana useampaan otteeseen otettua alkoholia ja yleensä yhden ryyppykerran alkoholimäärät pomppivat jo siinä 12 paremmalla puolella. Jos on aamusta asti ottanut, niin silloin saattaa mennä jopa 24 rikki. Tissuttelua harrastan harvoin, silloin kun ollaan viihteellä niin silloin myös otetaan kunnolla.

– Viikonloppuna on kossupäivä, eli 39 annosta, sitten 3–6 tuoppia olutta/pvä viikolla, eli yhteensä noin 60 annosta viikossa. Humalassa ei olla kertaakaan ja duunissa normaalisti, vapaalla ollaan sitten vapaalla. Tällai viimeiset 30 vuotta, aiemmin meni vähän enemmän.

Suomalaiset kertoivat myöskin hukuttavansa murheitaan alkoholiin.

– Juon olutta [n.30 tölkkiä] kun se on niin hyvää ja olen masentunut.

– Joka viikonloppu nollaan edellisen viikon murheet ja huolet, kellottamalla perjantaina ja lauantaina 20 alkoholiannosta! Eipä tarvitse päälääkitystä, eikä muutakaan masennusnappia kun muistaa huuhdella huolet kurkusta! Aina on seuraava viikko taas puhdas viikko!

– Ennen tuli juotua niin paljon et ei mistään annoksista ees tietoa. Nykyään perheellisenä tulee tissuteltua iltasin muutamat siiderit ja bisset ja joskus punaviiniä, niin kyl ne viikkoannokset aika korkeelle nousee vaik ei paljon ees juo. Koskaan ei ole krapula tai muistissa ongelmia eikä rahaa niin paljon mene. Aamuisin on levänny olo kun illalla saanu rentoutuu viinin kanssa. Ja ilta menee niin paljon rattosammin ja juttua tulee miehen kanssa. Suosittelen kaikille!! Ja eikä oo paino noussu niinku raskaus aikana ku tuli syötyä suklaata ja pizzaa.

Ei tipan tippaa

14 prosenttia suomalaisista ei juonut alkoholia lainkaan. He olivat nähneet ympärillään varoittavia esimerkkejä alkoholin vaikutuksesta läheisiinsä – tai itseensä. Alkoholin kerrottiin olevan myös hurjan kallista. Osa suomalaisista puolestaan kertoi kokeneensa alkoholin haittavaikutukset itse. Alkoholismin myötä pullon korkit oli laitettu kiinni pysyvästi.

– Ei ole tarvetta juoda, osaan pitää hauskaa ilman humalaa. Se on mielikuvituksen puutetta jos ei osaa juhlia ilman alkoholia.

– Kun pysähdyt 10 minuutiksi katsomaan humalaisen toilauksia, niin terve ihminen kyllä huomaa, ettei turhempaa ole, paitsi tupakan poltto.

– En juo ollenkaan alkoholia enkä myöskään käytä mitään muitakaan päihteitä. Olen nähnyt millaiseksi alkoholi ihmiset tekee eikä minua huvita tulla samanlaiseksi apinaksi törttöilemmään ja seuraavana aamuna katumaan sitä mitä on tehnyt. En halua menettää niin sanotusti kontrollia itsestäni ja sitä paitsi raittius on saavutus ja olen ylpeä siitä, että pystyn olemaan juomatta vaikka kaverini yrittävätkin tarjota. Lisäksi olen vanhemmiltani saanut sen opin ettei alkoholia kannata juoda vaikka he ottavatkin.

– Alkoholi on liian kallista, etenkin baareissa. Olen tällä hetkellä työtön, enkä halua kuluttaa viimeisiä lantteja alkoholiin. Sosiaalinen elämä siitä vähän kärsii, mutta aina ei voi voittaa.

– Olen raitistunut alkoholisti eli menetän kontrollin alkoholin käyttöön nopeasti – kokeiltu on.

– Koska en hallinnut alkoholin käyttöäni vaan otettuani yhden annoksen alkoholia, otin hyvin hyvin herkästi toisenkin ja kolmannenkin lähes päivittäin. Olin siis riippuvainen alkoholista ja minun oli lopetettava kokonaan sen käyttö. Muutoin uskon että terveyteni olisi pettänyt.

Oman perheen perustaminen oli myös syy siihen, ettei alkoholia haluttu omassa kodissa kuluttaa. Lapset ansaitsivat raittiit vanhemmat.

– Olen arkisin töissä 7–15 ja olen pienen lapsen yh-äiti. Lapsen kanssa ollessani en halua juoda ollenkaan, minulla on nollatoleranssi. Kesästä voi nauttia muutenkin kuin vain alkoholia lipittämällä!

– Itse en ymmärrä juomista kotioloissa. Juon vain silloin kun menen baariin, ja sitäkään ei tapahdu kuukausittain. Kotona en juo siksikään kun kotonani elää lapsia ja koen heidät huonoiksi ryyppybilekavereiksi. Viinalle haiseva äiti ei ole mielestäni kovin kiva juttu.

"Viina on viisasten juoma"

3–5 annosta tai vähemmän viikossa juovat suomalaiset ottivat yhden tai pari lasillista viikon aikana. Viikonloppuna otettiin yhdet saunakaljat tai kestitettiin vieraita. Monet olivat koskematta alkoholiin jopa kuukausia, vain juhlapäivinä tai erikoisen hyvän ruuan kanssa saatettiin kohottaa maljat. Iän karttuessa alkoholi ei maistunut enää samalla lailla.

– Viina on viisasten juoma. Koen, että se ei ole tärkeintä elämässä, ei edes kesällä eikä jokaisessa juhlassakaan. Annos silloin tällöin kruunaa vaikka illan kivojen mökkivieraiden kanssa!

– Pidän viinin mausta mutta en humaltumisesta. En halua riippuvuutta, joten en halua useammin juoda.

– Pizzan kanssa on pakko saada olut ainakin. Saattaa mennä viikkoja tai kuukausia etten juo mitään mutta sitten saattaa juhlissa mennä enemmän kuin kaksi.

– Nuorena tuli kulutettua alkoholia enemmän, mutta kun on tullut ikää on tullut järkeä. Nyt nauttii alkoholista seura/janojuomana, eikä humalahakuisena sekoillen. Seuraava päiväkin on huomattavasti mukavampi herätä kuin maata "kohmelossa" koko päivän.

– Joskus tulee otettua lasillinen, pari. Joskus menee kuukausia ettei tule otettua mitään alkoholipitoista. Baarissakin on kivempi seurata baarimikkojen ilmeitä kun pyytää alkoholittomia drinkkejä.

– Alkoholi ei ole välttämättömyys elämässäni. Paras saunajuoma on vesi ja tuo 0,5 tulee siitä, että suunnilleen joka toinen viikko on jotain ruokaa, johon sopii viinilasi.

– Nuoresta iästäni riippumatta (19 vuotta) juon vain joskus lasin viiniä tai baarissa 2–4. En tiedä johtuuko se siitä kun elän jo kolmatta vuotta hyvässä parisuhteessa, avoliitossa. Vai se että poikaystäväni ymmärtää hyvien viinien päälle, etten tarvitse kuin sen yhden lasillisen.

*Alkoholiannokset

1 annos

Pullollinen keskiolutta/siideriä (33 cl)

Lasillinen puna- tai valkoviiniä (12 cl)

Annos väkevää viiniä (8 cl)

Annos viinaa (4 cl)

2 annosta

Puolen litran tuoppi A-olutta

6–7 annosta

Pullo mietoa viiniä (75 cl)

10– 11 annosta

Pullo väkevää viiniä (75 cl)

13 annosta

Pullo viinaa (50 cl)


Lue lisää aiheesta:

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat