Ylilääkäri: Juomisesta tullut arkipäivää – myös lapsilla ja vanhuksilla

Humalahakuinen julkijuopottelu näyttää monissa kaupungeissa levittäytyneen puistoista kohti ydinkeskustaa.

A-klinikkasäätiön johtavan ylilääkärin Pekka Heinälän mukaan osasyynä ilmiöön voi olla se, että juomakulttuuri on muuttunut sallivammaksi.

– Kyllä se varmasti liittyy siihen, että alkoholin käyttö on yleisesti hyväksyttävää, että enää ei oikeastaan kenenkään tarvitse piilotella juomista. Siitä on tullut arkipäiväistä, hän sanoo.

– Nuoret, nuoret työssäkäyvät ja ikääntyvät juovat alkoholia. Siinä ei ole sellaista tyyliä, että alkoholinkäyttö kuuluu jollekin, vaan sitä juo kuka tahansa. Valitettavasti myös lapset ja ikääntyvät ihmiset.

Julkijuopotteluun liittyvät järjestyshäiriöt

Suomalaiseen julkijuopotteluun liittyy usein järjestyshäiriöitä, mikä sen sijaan herättää ainakin vähemmän juovissa pahennusta.

– Ihmiset saattavat käyttäytyä aika riehakkaasti eivätkä ota muita huomioon. Siihen liittyy usein myös väkivaltaa. Suomessa henkirikokset ja lievempi väkivalta liittyvät alkoholin käyttöön, Heinälä sanoo.

Pussikaljoitteluun houkuttelee hänen mukaansa todennäköisesti se, että alkoholi on huomattavan halpaa ruokakaupassa tai Alkon myymälässä verrattuna siihen, että sitä menee juomaan anniskeluravintoloihin tai baareihin.

– Sitten ehkä se, että se on ehkä tietynlainen normi jonkun nuorisoporukan keskuudessa, että tuota seurustellaan tölkki kädessä. Siihen on varmaan monia syitä, että se (juominen) näkyy julkisuudessa, Heinälä arvelee.

Juopottelevat pikkuaikuiset

Nuorison julkijuopottelun takana on vakavampiakin ilmiöitä.

– Sellaisen vaikutelman ainakin saa, etteivät vanhemmat aina tiedä, missä lapset menevät ja mitä he tekevät. Vaikuttaa siltä, että osalle vanhemmista vanhemmuus on käsistä karannut tai jopa niin, että perheessä vanhemmuus ei ole ollut vanhemmilla, vaan lapset kasvavat kuin pikkuaikuiset, Heinälä sanoo.

– Kyllä yhteiskunnassa on varmaan tapahtunut paljon perheiden kohdalla sitä, että vanhemmat eivät hallitse rooliaan. Nimenomaan niissä tapauksissa, joissa nuoret ajautuu kaljoittelemaan, käyttävät alkoholia ja ehkä muitakin päihteitä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat