Näin paljon 20 minuuttia lisäunta vaikuttaa

20 minuutin lisäunella on suuri vaikutus ihmisen kestävyyteen ja työtehokkuuteen.

Huonot yöunet näkyvät seuraavana päivänä yleensä kärttyisyytenä, väsymyksenä sekä unohteluna. Näitä oireita voi kuitenkin hillitä muutamalla keinolla.

Unentarve on yksilöllistä, mutta keskimäärän unta tarvitaan noin 8 tuntia yössä. Kiireinen arki ja aikaiset aamut saattavat kuitenkin nipistää unen määrää.

Kognitiivisten ja psykologisten toimintojen vaikutusta aivoissa tutkivan Jessica Paynen mukaan 20 minuuttia lisäunta vaikuttaa ihmisen aktiivisuuteen hyvinkin paljon. Tutkijan mukaan työtehokkuus saattaa lisääntyä jopa 2-3 kertaa. Kannattaa siis esimerkiksi mennä aikaisemmin nukkumaan tai herätä myöhemmin. 20 minuutin päiväunet auttavat myös tehokkuuden lisäämisessä. Tämän pidempiä päiväunia ei kuitenkaan kannata ottaa, sillä muutoin saattaa tuntea olonsa vain väsyneemmäksi.

Kärttyisyys ja unohtelu saattaa johtua myös stressistä. Stressaavina hetkinä kehoon erittyy enemmän kortisolia, joka muun muassa kutistaa hippokampusta. Aivoissa sijaitsevan hippokampuksen rooli on erityisen tärkeä muistitoiminnoissa. Kyseiset vaivat näkyvät kuitenkin vasta, jos stressistä on kärsinyt jo kauan. Stressiä saa laskettua muun muassa urheilemalla ja rentouttavilla hengitysharjoituksilla.

Iloisuus ja positiiviset tuntemukset lisäävät hyvänolontunnetta, kestävyyttä ja samalla myös hyvinvointia. Kärttyisyyden saa katoamaan esimerkiksi viettämällä aikaa ystävien kanssa nauraen, katsoen hauskoja elokuvia tai auttamalla muita.

Taltuta siis kärttyisyys, väsymys ja unohtelu lisäunen, nauramisen sekä urheilemisen avulla.

Lähde: Forbes

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat