Näin paistat jauhelihan oikein – tärkein sääntö unohtuu monilta

Jauhelihan ruskistaminen kuuluu monen suomalaisen arkirutiineihin, mutta moni unohtaa paistamisen perussäännöt.

Jauheliha on suomalaisten suursuosikki, josta valmistat herkulliset lihapullat, mehevät murekkeet ja laatikot, maukkaat pastakastikkeet sekä pihvit.

Jauheliha tulee valita käyttötarkoituksen mukaan. Valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota porsaan ja naudan lihan makuerojen lisäksi myös rasvapitoisuuteen.

Vähärasvainen porsaan jauheliha on väriltään vaaleampaa kuin naudan jauheliha, ja rasvaa siinä on ainoastaan 6 prosenttia. Se poikkeaa naudasta myös miedomman makunsa puolesta ja on edullinen valinta esimerkiksi murekkeisiin, laatikoihin, kiusauksiin ja kastikkeisiin.

Näin ruskistat jauhelihan oikein

Jauhelihan ruskistamisessa on kaksi tärkeää sääntöä: lämmin liha ja kuuma pannu! Tärkeintä on muistaa, ettei jauhelihaa paista jääkaappikylmänä. Tällöin paistulos jää epätasaiseksi.

1. Vaihe

Jauhelihassa on aina vähän rasvaa, joten sitä ei tarvitse juurikaan lisätä pannulle. Anna jauhelihan olla huoneenlämmössä vähintään puoli tuntia, jottei se olisi aivan jääkaappikylmää pannulle laitettaessa. Kuumenna pannu riittävän kuumaksi!

2. Vaihe

Murenna jauhelihaa hieman pannulla ja anna sen kuumetua hetki. Älä murusta jauhelihaa kokonaan vielä tässä vaiheessa. Muuten pannu saattaa jäähtyä liikaa ja jauhelihasta alkaa irrota nestettä pannulle ja ruskustuminen ei onnistu.

3. Vaihe

Kun liha on hetken kuumentunut pannulla, jatka sen murustamista puuhaarukalla.

4. Vaihe

Kun pannu on riittävän kuuma ja et hosu murustamisen kanssa, jauheliha pitää nesteet sisällään ja ruskistuminen onnistuu. Mausta jauheliha vasta ruskistamisen jälkeen.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat