Näin Paf kommentoi Pirkka-Pekka Peteliuksen yli 120 000 euron korvausta – "Saamme pääsyn hahmojen käyttöön"

3:00
Katso myös: Näin vihreistä kommentoidaan Pirkka-Pekka Peteliuksen rahapeliyhteistyötä

Vihreiden kansanedustajan Pirkka-Pekka Peteliuksen luottamustoimipalkkioksi eduskunnassa merkitsemä peliyhtiö Pafilta saama maksu herättää hämmennystä. Ahvenanmaalaisyhtiön mukaan kyse on lisenssisopimuksesta, jonka mukaan yhtiö saa käyttää Peteliuksen sketsihahmoja pelissään.

Pirkka-Pekka Petelius  on MTV Uutisten saamien asiakirjojen mukaan saanut ahvenanmaalaiselta peliyhtiöltä vuosina 2020–2021 hieman yli 120 000 euroa. 

Asia on nostettu tikunnokkaan muun muassa siksi, että Petelius on raportoinut eduskunnassa Ålands Penningautomatföreningiltä saamansa rahat luottamustoimipalkkiot-otsikon alle. 

Kansanedustajien on annettava eduskunnalle selvitys muun muassa sellaisesta edustajatoimeen kuulumattomasta varallisuudestaan, joilla voi olla merkitystä arvioidessa hänen toimintaansa edustajana.

Tässä tapauksessa kyseessä ei ole kuitenkaan Peteliuksen määrittämästä luottamustoimesta, koska kansanedustajilla ei ole luottamustoimia ahvenanmaalaisessa rahapeliyhtiössä. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.

Paf: Kyseessä on lisenssisopimus sketsihahmoista

Pafin viestintäpäällikkö Ludvig Winberg kertoo MTV Uutisille sähköpostitse, että yhtiöllä on ollut Peteliuksen kanssa vuodesta 2017 lisenssisopimus, jonka mukaan firma saa käyttää hänen luomiaan sketsihahmoja peleissään.

– Saamme näin pääsyn tekijänoikeuteen ja hahmojen käyttöön, Winberg selvittää.

Kyseinen kasinopeli on Winbergin mukaan nimeltään Rampen Rytmikäs Riemuriihi.

Winberg kertoo, että yhtiöllä on samanlaisia diilejä muidenkin julkisuuden henkilöiden kanssa.

– Meillä on samanlaisen sopimus suomalaishiihtäjä Juha Miedon ja ruotsalaisurheilija Thomas Wassbergin kanssa. Mieto ei ollut enää eduskunnassa, kun sopimus laadittiin, Winberg kertoo.

– Kyseisessä pelissä Mieto ja Wassbergin ovat pelihahmoja ja hiihtävät kilpaa.  

Eikö Pirkka-Pekka Peteliuksen roolihahmoilla kuvitettu rahapeli ole omiaan vetoamaan mannersuomalaiseen yleisöön, vaikka PAF:in tulee suunnata markkinointinsa Ahvenanmaalle?

– Peli on tarkoitettu nykyisille asiakkaillemme koko markkina-alueellamme paitsi Espanjassa. Suosituin se on Suomessa ja Sveitsissä, Winberg vastaa.

– Paf ei markkinoi Suomessa tuotemerkkiään tai peliä, sillä se on kiellettyä.

Petelius on sairauslomalla

Vihreiden puoluesihteerin Veli Liikasen mukaan tapauksessa on kyse vain siitä, että tietoja on merkitty ”väärän otsakkeen alle”.

Virhettä ollaan hänen mukaansa jo korjaamassa niin, että Peteliuksen palkkiot siirretään ammatin ja elinkeinon harjoittamista ja niistä kertyneistä tuloista kertovaan kohtaan.

Samalla oikeaan kohtaan siirretään Peteliuksen käyttökorvausansiotulot erinäisistä tekijänoikeuksiin liittyvistä korvauksista, joita hän on saanut muun muassa Yleisradiolta ja Kopiostolta. 

MTV Uutiset ei ole onnistunut tavoittamaan Peteliusta, koska hän on ollut eilisestä lähtien sairauslomalla. Sairausloman syytä ei ole kerrottu julkisuuteen.

Miten puoluesihteeri vastasi toimittaja Vesa Kallionpään suoraan kysymykseen? Katso jutun alussa olevalta videolta! 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja