Näin ministerin eroon johtaneet koulutukset käynnistyivät – Tekir on laskuttanut työstä, josta Kulmuni ei ole ollut selvityksensä mukaan tietoinen

Katri Kulmuni piti tiedotustilaisuuden – puhui kierrellen kannatustavoitteista 18:09

Työ- ja elinkeinoministeriön tänään julkaisemassa selvityksessä kerrotaan, minkälaisen prosessin kautta Tekir Oy valikoitui Katri Kulmunin (kesk.) kouluttajaksi viestintäasioissa.

Selvityksen liitteissä Kulmunin entinen erityisavustaja Kari Jääskeläinen avaa sitä, mistä hankinta lähti liikkeelle.

– Katri Kulmuni, Harri Saukkomaa (Tekir Oy:n hallituksen puheenjohtaja) ja allekirjoittanut tapasivat heinäkuussa (26.7. 2019) työ- ja elinkeinoministeriössä ministerin virkahuoneessa. Tapaamisessa puhuttiin laajasti medioista, viestinnästä, esiintymisestä, puheiden pidosta, kohderyhmistä, ns. one linereista ja retoriikasta sekä niiden käytöstä, tärkeydestä ja vaatimuksista ministerin tehtävässä.

– Kulmunin, Saukkomaan ja allekirjoittaneen tapaamisen jälkeen kävin keskustelun Saukkomaan kanssa. Pyysin, että hän suunnittelee ministerille vaativiin viestintätilanteisiin sopivan valmennuskokonaisuuden. Ministeri Kulmuni pyysi minua ottamaan yhteyttä ministeriön viestintään ja hallintoon ja selvittämään kuinka viestintävalmennus voidaan järjestää, Jääskeläinen kertoo.

Kulmuni ei tiennyt yksityskohdista

Kulmunin vastauksessa kerrotaan, että hän on ollut Tekirin esiintymisvalmennuksessa jo 31. heinäkuuta 2019, vaikka Tekirin ja työ- ja elinkeinoministeriön välinen sopimus on solmittu vasta 8. elokuuta 2019.

Tätä on myös työ- ja elinkeinoministeriön selvityksessä kummeksuttu. Selvityksen mukaan erityisavustaja Jääskeläinen oli voimakkaasti ajanut Tekiriä koulutuksen tarjoajaksi, koska Jääskeläinen piti yritystä erityisesti luotettavana korkean profiilin viestintäyrityksenä.

Kulmuni ei oman kommenttinsa mukaan tiennyt sopimusten yksityiskohdista.

– Olen ollut käsityksessä, että työ- ja elinkeinoministeriö oli jo tuolloin (31.7.2019) valinnut Tekirin toteuttamaan koulutuksen.

Kulmuni on luetellut vastauksessaan seitsemän koulutustilaisuutta, joihin hän on osallistunut.

– En tiedä mistään muista Tekiriltä tilatuista palveluista tai Tekirin laskuista ilmenevistä toimenpiteistä. En ole niistä tiennyt, en ole niitä pyytänyt enkä ole niihin osallistunut. Ainoa asiakirja, jonka olen aikaisemmin nähnyt, on Tekirin antama tarjous, Kulmuni sanoo.

TEM:n selvityksen mukaan Tekir Oy on laskuttanut työstä, josta Katri Kulmuni ei ole ollut selvityksensä mukaan tietoinen.

Valtiovarainministeriöltä selvitys torstaina

Torstaina julkaistaan valtiovarainministeriön selvitys samasta aiheesta. Jupakka koskee myös valtiovarainministeriötä, koska Kulmuni siirtyi valtiovarainminsiteriksi sen jälkeen, kun hänestä tuli keskustan puheenjohtaja syksyllä 2019.

Tekir Oy on laskuttanut Kulmunin koulutuksista yli 50 000 euron edestä, kun otetaan huomioon koulutukset ajoilta, jolloin Kulmuni on ollut elinkeinoministeri ja valtiovarainministeri.

Jos ministeriöissä olisi tiedetty koulutusten loppusumma, urakka olisi kilpailutettu, koska loppusumma on yli 20 000 euroa.

Loppusumma kasvoi TEM:n selvityksen mukaan, koska Tekir Oy:ltä tilattiin lisäpalveluja. Erityisavustaja Jääskeläinen katsoi, että ne olivat tehdyn sopimuksen puolesta hyväksyttäviä.

– Koulutusta suunniteltaessa puhuttiin eri osapuolten kesken, että myös erilaisiin viestinnän ad hoc tilanteisiin tarvitaan erillistä palvelua ja niin on myös toimittu. Ymmärtääkseni myös ne on kirjattu sopimukseen, koska tehtyyn sopimukseen on kirjattu selkeästi, että ylimenevän työn tuntihinnoista on sovittu, Jääskeläinen kirjoittaa selvityksessään.

Lue myös:

    Uusimmat