Näin löydät täydelliset treenikengät – asiantuntijan vinkit

Oletko ostamassa uusia treenikenkiä? Lue vinkit täydellisten treenikenkien valitsemiseen!

Markkinoilla on nykyään laaja valikoima erilaisia treenikenkiä. Hinnat vaihtelevat muutamasta kympistä useaan sataan euroon. Värejä ja kengänmuotoja on monia erilaisia. Ota selvää, millaiset kengät sopivat juuri sinulle.

Halvimmat kengät ovat harvoin hyvä vaihtoehto. Laadukkaat kengät kannustavat liikkumaan monella tavalla: jalat eivät kipeydy, kehonhallinta on helpompaa ja liikuntakokemus tuntuu vaivattomammalta.

Lue alta vinkit hyvien treenikenkien valitsemiseen!

Kengän koko

Tärkein asia treenikengässä on sen istuvuus ja käyttömukavuus. Tekniset ominaisuudet ja komea ulkonäkö eivät hyödytä, jos koko on väärä.

Jalka turpoaa hikoillessaan, joten kengässä täytyy olla jonkin verran liikkumatilaa. Ne eivät silti saa olla liian isot. 

Miika Sivonen XXL Sports & Outdoor -urheiluvaatemyymälästä antaa asiantuntijan vinkit kenkien valitsemiseen.

Sivonen neuvoo kokoa valitessa iskemään kantapään sovitettava treenikenkä jalassa pari kertaa maahan.

– Kun tämän jälkeen astuu kunnolla jalalle, kengän kärkeä ei saisi tuntea. Kärjen ei kuulu ärsyttää varpaita. Toisaalta kenkä ei saa myöskään olla liian iso ja taittua liikaa. Liian iso kenkä voi aiheuttaa rakkuloita, Sivonen sanoo.

Kannattaa myös huomioida, että vasen ja oikea jalka voivat olla hyvin erikokoisia keskenään. Mittaa jalat viivottimella ja käytä koko-opasta. 

Kenkämallin valinta

Pääsääntönä on, että mitä isommilla painoilla treenaa, sitä vahvempi pohja kengissä tulisi olla. Kantapää tarvitsee tukevan pohjan, jos treenisarjat ovat vaativia. Kantapään ympärillä olevaan muotoiluun kannattaa muutenkin kiinnittää huomiota, sillä kantapääkohta pehmenee nopeasti käytössä ja voi mennä lyttyyn laitettaessa kenkiä jalkaan. Sen sijaan esimerkiksi pilatestunneille ja kevyempään salitreeniin riittää kevyempi pohja.

– Jos treenaa isommilla painoilla, pohjan täytyy olla melko jäykkä ja se ei saa antaa periksi kummaltakaan puolelta. Jos vedetään sadalla kilolla kyykkyjä, niin suosittelisin melkeinpä painonnostokenkiä tavallisten salikenkien sijasta, Sivonen sanoo. 

Aloittelijalle soveltuvat sen sijaan monipuolisesti erilaiset joustavaa materiaalia olevat kengät. Sivonen neuvoo luottamaan siihen, miltä kenkä tuntuu jalassa. Kengän muodon täytyy sopia oman jalan muotoon aukottomasti.

– Itse pidän salikengistä, jotka ovat joustavat ja joilla pystyy tehdä monipuolisesti erilaisia asioita. Mukavuus on todella tärkeä asia kengissä, Siivonen neuvoo.

Hintaerot

Treenikengät kuluvat ahkerassa käytössä yllättävän nopeasti. Noin vuoden välein kannattaa tarkistaa pohjan ja kankaan kunto. Reiällisiä tai muuten pahasti kuluneita kenkiä ei kannata käyttää treenatessa. Laadukkaat kengät kestävät kuitenkin aikaa ja käyttöä huomattavasti edullisia kenkiä paremmin.

– Laatumerkkeihin voi yleensä luottaa. Noin 70-80 eurolla pitäisi saada jo hyvät ja laadukkaat kengät, Sivonen sanoo.


Artikkelin vinkkien lähteenä on käytetty haastattelun lisäksi osittain XXL Sports & Outdoor -urheilumyymälän kotisivuja. Pääset lukemaan loput vinkit tästä linkistä.

Lue myös:

    Uusimmat