Näin loma-aika näkyy: Auttavaan puhelimeen satoja soittoja, turvakodeissa paikoin tunkua

Pääkaupunkiseudulla hiihtoloma pyörähti käyntiin viime perjantaina ja monet lapsiperheet viettävät lomaa koko perheen voimin. Turvakodeissa hiihtoloma on vain ajankohta muiden joukossa, eikä asiakasmäärää pysty ennustamaan etukäteen.

Turvakodit auttavat ympäri vuorokauden

Turvakoti on tarkoitettu lyhytaikaiseksi turvapaikaksi silloin, kun kotiin jääminen väkivallan, uhkailun tai pelon takia on mahdotonta tai suorastaan vaarallista.

Turvakodit on tarkoitettu sekä naisille että miehille ja heidän kanssaan tuleville lapsille.

Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistysten turvakotien sijainnit ja puhelinnumerot:

Helsinki09 477 7180
Jyväskylä010 4237 520
Kokkola044 336 0056
Lahti03 875 090
Oulu0400 581 606
Raahe08 221 202
Rovaniemi040 584 0021
Tampere03 3143 4840
Turku02 513 4100
Vaasa06 312 9666
Vantaa09 839 20071

Vantaan turvakodissa on tällä hetkellä yksi huone vapaana, Helsingin turvakodissa on niin ikään maanantaina hiljaista.

–Tällä hetkellä on hiljaista ja pari huonettakin on vapaana. Mutta me eletään päivien mukaan, koululaisten lomat eivät ole aiemmin erityisesti vaikuttaneet turvakodin tilanteeseen, Pääkaupungin turvakoti ry:n vastaava ohjaaja Heidi Saukkonen kertoo.

Tampereella tupaten täyttä

Hiihtolomaa vietetään Tampereella vasta ensi viikolla, mutta turvakoti on jo tupaten täynnä.

– Meillä on ollut vuoden alusta asti täyttä. Tälläkin hetkellä talo on täynnä ja kaikki kahdeksan huonetta ovat käytössä. Tilanne saattaa kuitenkin muuttua piankin, kertoo toiminnanjohtaja Maria Länsiö Tampereen ensi- ja turvakoti ry:stä. 

Vastaava tilanne on myös Turussa, missä turvakoti on ollut vuoden alusta asti erittäin täynnä.

– Meillä on ollut vuoden alusta ensimmäistä kertaa näin täyttä ja se varmaankin johtuu siitä, että uusi turvakotilaki toimii. Sen myötä avunhakemisen kynnys on madaltunut, Turun ensi- ja turvakoti ry:n toiminnanjohtaja Oona Ylönen sanoo.

Ylösen mukaan turvakodin asiakasruuhka on hieman purkautunut viime perjantaina ja tällä hetkellä seitsemästä perhepaikasta neljä on täynnä. Tilanne voi kuitenkin muuttua nopeasti, Ylönen korostaa.

– Hiihtolomat näkyvät muihin juhlapyhiin verrattuna aika vähän turvakodissa. Useimmiten lomalla yritetään pärjätä ja sen jälkeen kun arki alkaa, haetaan vasta apua.

Lasten ja nuorten puhelin päivystää lomallakin

Mannerheimin lastensuojeluliiton ylläpitämään lasten ja nuorten puhelimeen voi soittaa ilmaiseksi seuraavina aikoina:

maanantaista perjantaihin kello 14-20 

lauantaista sunnuntaihin kello 17-20

Lasten ja nuorten chat on auki maanantaista keskiviikkoon kello 17-20.

Mannerheimin lastensuojeluliitolla on käytössä lisäksi myös kirjepalvelu, jonne lähetettyihin viesteihin saa vastauksen kahden viikon sisällä.

Satoja puheluita viikossa

Mannerheimin lastensuojeluliiton lasten ja nuorten puhelimessa näkyvät hiihtolomalla samat juttuaiheet kuin arkenakin: koulu ja kaverisuhteet puhuttavat.

– Puheluiden määrä voi loman alussa jopa hieman vähentyä. Puhelimessa käydään läpi toki lomakuulumiset ja tekemiset, mutta myös kouluasiat tai vaikka kiusaaminen saattaa mietityttää lomallakin. Päivystäjiltä kysytään myös vinkkejä tekemiseen. Erityisesti kesälomalla voi joillakin käydä aika pitkäksi, kertoo Mannerheimin lastensuojeluliiton päivystysohjaaja Greta Secka.

Seckan mukaan soittajat ovat useimmiten 12-14-vuotiaita. Iltapäivällä soittajat ovat yleensä nuorempia, kun taas illemmalla puhelimeen tarttuvat hieman vanhemmat.

Lasten ja nuorten puhelimeen soitetaan niin yksin kuin kaveriporukallakin ja puheluita tulee viikkotasolla huima määrä.

– Viime viikolla päivystäjämme vastasivat 500 puheluun, yrityksiä on puheluiden määrään nähden vielä moninkertaisesti. Yksi koulutettu vapaaehtoinen vastaa vuoronsa aikana yleensä kymmeniin puheluihin. Emme rajaa puhelujen pituuksia, mutta useimmiten ne ovat nopeatempoisia soittoja, Secka kuvailee.

Lapset ja nuoret voivat ottaa mieltään askarruttavissa asioissa yhteyttä kuuntelevaan aikuiseen myös chatin tai kirjepalvelun välityksellä.

Päivystysohjaaja Greta Seckan mukaan nettipuolella aiheet ovat usein vakavampia.

– Useimmiten puhelimessa käydään läpi arjen kuulumisia ja myös seksi puhuttaa usein. Nettikeskusteluissa aiheet ovat vakavampia: masennusta, ahdistuneisuutta, itsetuhoisuutta. Myös vakavammat keskustelut ovat lisääntyneet.

Secka on havainnut työuransa aikana, että myös aikuisuuden kynnyksellä olevien, 18-21-vuotiaiden nuorten yhteydenotot ovat lisääntyneet.

– Avunhakemisen kynnys on nykyään matalampi, mikä on tietenkin hyvä asia.

Lue myös:

    Uusimmat