Näin kouluampumisia on pystytty estämään viimeisen 10 vuoden aikana

Jokelan koulusurmien jälkeen perustettiin tutkintalautakunta pohtimaan sitä, miten vastaavat tapaukset voitaisiin tulevaisuudessa estää. Lautakunta antoi 13 suositusta. STT kokosi keskeisiä toimenpiteitä, joita on tehty kymmenessä vuodessa.

Oppilas- ja opiskelijahuollon kehittäminen
Kunnat saivat heti Jokelan jälkeen lisää rahaa oppilashuollon kehittämiseen ja siihen on kiinnitetty huomiota lainsäädännössä.

Viranomaisyhteistyön parantaminen
Viranomaisyhteistyöhön on kehitetty yhteistyömalleja ja tiedon kulkua on parannettu. Tänä syksynä julkaistussa sisäministeriön sisäisen turvallisuuden strategiassa painotettiin, että tiedon kulkua ja yhteistyötä viranomaisten välillä täytyy edelleen parantaa

Kiusaamisen ehkäisy
Jo ennen Jokelaa opetus- ja kulttuuriministeriö aloitti kiusaamisen vastaisen KiVa-hankkeen, jossa olivat mukana lähes kaikki koulut. Sittemmin ohjelma tuli maksulliseksi ja ohjelmasta vetäytyi pois noin puolet kouluista. Kiusaamisen ehkäisyyn on satsattu kouluissa muutenkin. Nykyään huolena on yhä enemmän kiusaaminen netissä ja sosiaalisessa mediassa kasvattajien katseilta piilossa.

Ampuma-aselupien tiukentaminen ja aseiden vähentäminen
Keskeisimmät muutokset tulivat vuoden 2011 aselain uudistuksessa. Lääkäreille tuli velvollisuus ilmoittaa poliisille mahdollisista riskihenkilöistä. Käsiaselupien saantia vaikeutettiin nostamalla luvan ikäraja 20 vuoteen ja edellyttämällä vakavaa harrastuneisuutta kahden vuoden ajan kouluttajan valvonnassa. Aselupien yleinen ikäraja nostettiin 18 vuoteen.

Koulujen kokonaisturvallisuuden suunnitelmallinen parantaminen
Opetus- ja kulttuuriministeriön seurantaryhmä esitti vuonna 2013 useita parannuksia oppilaitosten rakenteellisista muutoksista henkilöstön koulutukseen ja turvallisuuden harjoitteluun kouluissa. Koulujen turvajärjestelyistä, kulunvalvonnasta ja esimerkiksi poistumisteistä annettiin lisää suosituksia vuonna 2015.

Internetin moderointi
Verkossa tehtävää nuorisotyötä on kehitetty, useisiin verkkopalveluihin on tullut ilmoitusmahdollisuus asiattomasta sisällöstä. Poliisi on lisännyt nettitiedusteluaan.

Poliisin nettivihjetoiminta
Poliisi avasi vuonna 2010 sittemmin kuopatun ensimmäisen nettivihjepalvelun Blue Buttonin, ja on nykyään läsnä netissä muun muassa sosiaalisessa mediassa. Nykyään vihjepalvelun nimi on Nettivinkki.

Henkirikoksen valmistelun kriminalisointi
Henkirikoksen valmistelu tuli rangaistavaksi vuonna 2013.

Lue myös:

    Uusimmat