Näin kehomme reagoi eroon – 7 yllättävää vaikutusta

Eron jälkeen olo on yleensä surullinen, mutta tämän lisäksi keho käy läpi useita erilaisia vaiheita.

Eron jälkeen elämä on melkoista tunnemyrskyä, mutta tämän lisäksi myös fyysinen puoli käy läpi lukuisia vaiheita.

1. Fyysistä kipua ja vieroitusoireita

Eron jälkeen voi todella tuntea fyysistä kipua. Tämä huomattiin muun muassa Journal of Neurophysiology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa muutama vuosi sitten. Tutkimuksessa tutkimuskohteille näytettiin kuvia heidän entisistä kumppaneista ja tällöin huomattiin, että fyysistä kipua rekisteröivä osa aivoista tuli aktiiviseksi. Vuonna 2011 julkaistussa tutkimuksessa taas huomattiin, että eron jälkeen kärsitään myös vieroitusoireista. Jätettyjen aivoissa aktivoituivat nimittäin samat osa-alueet kuin esimerkiksi kokaiinin vieroitusoireista kärsivällä henkilöllä.

2. Stressihormonit jylläävät

Eron jälkeen saattaa ahdistua ja välillä on hankala jopa tasoittaa hengitystään. Eroon saatetaan reagoida kuin oikeaan vaaratilanteeseen. Ongelmia voi syntyä, jos elimistö tuottaa adrenaliinia, vaikka vaaratilannetta eli tarvetta adrenaliinin nousuun ei varsinaisesti olekaan. Liika adrenaliini aiheuttaa epämiellyttäviä fyysisiä ja psyykkisiä tuntemuksia, joita ovat muun muassa unettomuus, levottomuus, suun kuivuminen, kylmä hiki, sydämentykytys ja hengityksen kiihtyminen.

3. Aineenvaihdunta hidastuu

Kun ihminen kärsii stressistä valtaa kortisoli-niminen stressihormoni kehon. Kyseinen hormoni aiheuttaa muun muassa aineenvaihdunnan hidastumista.

4. Iho-ongelmat yleistyvät

The New York Times -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa kerrotaan, että iho-ongelmat ovat noin 23 prosenttia yleisempiä aina stressaavien tilanteiden aikana.

5. Hiukset harvenevat

Stressin takia myös hiukset tippuvat päästä, joten eron aikana saattaa suihkun putkistoihin valua enemmän hiuksia kuin normaalisti.

6. Verenpaine kohoaa

Stressitilanteiden aikana verenpaine yleensä kohoaa hetkellisesti. Jos henkilöllä on jo ennestään korkea verenpaine, niin tämä saattaa aiheuttaa muun muassa päänsärkyä ja hengenahdistusta.

7. Särkyneen sydämen syndrooma

Särkyneen sydämen syndrooma on sydänlihassairaus, joka yleensä aiheutuu lähimmäisen menetyksen tuottamasta surusta, pelosta tai ahdistumisesta. Kun ihminen kohtaa suuren stressitekijän hänen aivonsa nimittäin lähettävät tiedon adrenaliinirauhasille, jotka säätelevät stressin määrää kehossa. Nämä rauhaset taas lähettävät suuren määrän hormoneja sydämeen, mikä periaatteessa lamauttaa sydämen toiminnan. ”Särkynyt sydän” paranee usein ilman vakavia seuraamuksia.

Lähde: Elle

Lue myös:

    Uusimmat