Näin ikisinkku löytää kumppanin

Parisuhteen muodostaminen voi olla hankalaa, vaikka sinkuista ja yksinäisistä Suomessa ei ole pulaa.

Parisuhteen muodostaminen ja siitä kiinnipitäminen voi olla haastavaa. Väestöliiton Parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen kuitenkin muistuttaa, että jokaisella on sama kapasiteetti ihastua ja rakastua. Haasteena on kuitenkin se, että sinkut viihtyvät tutuissa ympäristöissään.

– Mietin usein sitä, että nykysinkut viettävät hyvin paljon nolla-aikaa. Se on aikaa, jolloin heillä ei ole mahdollisuutta tavata tulevaisuuden kumppaniaan, toteaa Väestöliiton Parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen.

Nolla-aikana ei solmita suhteita, pyydetä tanssimaan, tehdä kontakteja tai jaeta käyntikortteja.

– Se on aikaa, jolloin sinkuilla ei ole mahdollisuutta tavata tulevaisuuden kumppaniaan. Käydään ulkona suljetussa kaveripiirissä tai vanhempien luona. Myös työpaikka-aika voi olla nolla-aikaa.

Parisuhteen aloitus on yksilöllistä

Vaarasen mukaan liittoja tutkiessa on havaittu, että opiskeluaikoina solmitut liitot ovat usein onnistuneita. Niissä on pystytty tutustumaan rauhassa ja seuraamaan toista yhteisissä opinnoissa.

– Parin valinnan jättäminen kovin myöhään vähentää mahdollisuuksia, Vaaranen muistuttaa.

Jos kuitenkin on jättänyt parinvalinnan myöhäiselle vaiheelle, miten tulisi toimia? Mikä on oikea keino ja aika aloittaa suhde? Vaarasen mukaan parisuhteen muodostaminen on yksilöllistä.

– On hyvin vaikeaa antaa yhtä sääntöä. On salamarakastumisia, mutta hyvin hitaitakin tutustumisia. On niitäkin, jotka voivat löytää yhtäkkiä rakkauden vaikka omaan ystäväänsä, tai hurjan intohimon yhdessä yössä ja siitä tuleekin pitkäkestoinen suhde.

– Kaikki on kiinni siitä, minkälaiset luottamus, läheisyys ja parisuhdetaidot kumppaneilta löytyy. Silloin olosuhteilla ei ole niin väliä, vain kahden ihmisen välisillä tunteilla ja teoilla on väliä.

Vaikka opiskeluajat olisivatkin takanapäin, voi silmänsä pitää auki muissa arkisissa tilanteissa.

– Tutkimusten mukaan työpaikkarakkauksista tulee hyvin onnellisia liittoja, koska niissäkin on pystytty pitkään tutustumaan ennen suhdetta. Silloin olisi kuitenkin hyvä, että kumpikin olisi vapaa. Nykyään on yleistynyt se, ettei kunnioiteta toisen aviosäätyä kovin paljon. Molempien ollessa vapaita työpaikkarakkaus voi viedä pitkälle, Vaaranen toteaa.

Uskottomuudesta alkanut suhde voi toistaa samaa myöhemmissä käänteissä. Oikeaa ajankohtaa tai paikkaa tärkeämpää on kuitenkin se, mitä suhteen sisällä tapahtuu.

– Voidaanko suhteessa rakentaa läheisyyttä, voidaanko sen sisällä rakentaa luottamus? Voidaanko tyydyttää kumpaakin ja ilmaista omat tarpeet? kysyy Vaaranen.

Ihminen on läheisyydennälkäinen etsien suhteita, joissa saisi läheisyyden nälän tyydytettyä.

– Ihminen on laumaolento ja kahden ihmisen parisuhde on jo lauma, pieni lauma. Laumassa eläminen vaatii erilaiset taidot kuin yksin eläminen. Hän jolla on hyvät taidot olla parisuhteessa, elää todennäköisesti pidemmässä parisuhteessa kuin heikot taidot omaava.

Teksti: Siiri L'Ecuyer

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja