Näin hyytävä pelastautuminen merihädästä eteni Raahessa: Pelastettavan oma poika ehti apuun ennen helikopteria

Kaksi miestä joutui merihätään Raahessa kriittisissä olosuhteissa sunnuntaiaamuna. Näin miesten hyytävä pelastautuminen eteni.

Merihädässä olleiden miesten alus ehti upota, ennen kuin pelastajat ehtivät paikan päälle. Miesten onnistui kuin ihmeen kaupalla pelastautua läheiselle Ulkopauhan saarelle. Miehet kulkivat uiden ja jäälauttojen päällä kävellen noin 300 metrin mittaisen matkan jääsohjon ja -lauttojen keskeltä.

–  Se oli vähän haastava pelastajien kannalta, kun sitä jääsohjoa oli kuitenkin kaikkialla sen saaren ympärillä ja sää oli niin huono, että se esti helikopteritoiminnan ainakin alkuvaiheessa, toteaa Jani Vastamäki Turun meripelastuskeskuksesta.

Tapahtumahetkellä oli Vastamäen mukaan arktiset ja haastavat olosuhteet. Ilman lämpötila oli noin yhden lämpöasteen luokkaa, merivedenkin vain 1–2 astetta. Etelätuulen voimakkuus oli kuusi metriä sekunnissa.

Ensimmäinen yksikkö paikan päällä oli Finnpilotin luotsikutteri.

–  He eivät päässeet rantautumaan, koska saari oli niin kovasti jäälauttojen ympäröimä ja ranta niin matala, ettei saareen oikein päässyt rantautumaan, Vastamäki harmittelee.

Oma poika saapui apuun

Tilanne alkoi ratketa noin 20 minuuttia ennen kuin meripelastushelikopteri olisi ehtinyt saapua paikalle.

Tuolloin toisen pelastettavan oma poika pääsi omalla pienellä kalastusveneellään rantautumaan saareen ja pelastamaan miehet. Kolmikko tuli kalastusveneen voimin Raaheen. Rannassa ensihoito tarkasti henkilöt.

–  Olivat niin hyvässä kunnossa ja toimintakykyisiä, että pääsivät ensihoidon tarkastuksen jälkeen ihan lähtemään kotiin lämmittelemään eli eivät olleet vakavasti hypotermisia.

Pelastustehtävän johtovastuussa oli Turun meripelastuskeskus.

Lue myös:

    Uusimmat