Näin Huoltovarmuuskeskuksessa ennakoitiin maskikohua: "Alle kahdessa viikossa ollaan iltapäivälehtien lööpeissä"

Esitutkinta paljastaa Huoltovarmuuskeskukseen kohdistuneen valtavan paineen maskikaupoissa 1:57
Esitutkinta paljastaa Huoltovarmuuskeskukseen kohdistuneen valtavan paineen maskikaupoissa. Näin aiheesta uutisoitiin marraskuussa.

Huoltovarmuuskeskuksessa oli jo varhain ennen mediahuomiota syntynyt epäily, että maskihankinnat päätyvät uutisotsikoihin. Kohun lopullisista syistä ja mittasuhteista siellä ei kuitenkaan vaikuta olleen ennakkokäsitystä.

Poliisi kuulusteli useita Huoltovarmuuskeskuksen henkilöitä silloin, kun liikemies Onni Sarmasteen Huoltovarmuuskeskuksen kanssa tekemien maskikauppojen laillisuutta selvitettiin. Syyttäjä ei lopulta nostanut asiassa syytettä. MTV Uutiset tutustui tapauksen esitutkintamateriaaliin.

"Alleviivasin sen punakylällä"

Huoltovarmuuskeskuksen kirjanpidosta vastannut henkilö kertoi kuulusteluissa siitä, miten mediapyöritystä osattiin epäillä jo silloin, kun julkisuudesta tutun kauneusyrittäjän nimi nousi esille papereissa.

– Ihmettelin kollegani kanssa, kun laskun liitteessä oli Tiina Jylhän nimi. Alleviivasin sen punakynällä ja sanoin, että alle kahdessa viikossa ollaan iltapäivälehtien lööpeissä, hän sanoi kuulusteluissa.

Huoltovarmuuskeskuksen kirjanpitäjän arvio tiedon päätymisestä uutisiin oli myöhemmin arvioiden turhan maltillinen, sillä kun kauppoja järjesteltiin maaliskuun lopussa tuli uutinen maksikaupoista julki Suomen Kuvalehdessä jo huhtikuun alussa. Siitä uutinen levisi koko Suomen median otsikoihin.

Hän kertoi myös siitä, kuinka oli kertonut Huoltovarmuuskeskuksen johdolle Onni Sarmasteen ulosottoepäselvyyksistä sekä osallisuudesta pikavippi- ja nettipelitoimintaan. Kaupat päätettiin paineisessa tilanteessa tehdä silti.

Huoltovarmuuskeskuksessa "pelastetaan Suomi" -fiilis

Toinen huoltovarmuuskeskuksen työntekijä kommentoi, että päätökset tehtiin kiireessä

– Kiire oli kova. Meillä oli tieto, että suojaimet loppuvat, jos niitä ei hankita. Oli sellainen "pelastetaan Suomi" -fiilis, hän kuvaili poliisille.

Syytteitä ei nostettu

Syyttäjä jätti syytteet nostamatta Sarmasteelle, koska katsoi, ettei tämä ollut huijannut Huoltovarmuuskeskusta myydessään näille kasvomaskeja, jotka eivät soveltuneet sairaalakäyttöön. Huoltovarmuuskeskus on ilmoittanut vaativansa Sarmasteelta silti korvauksia miljoonakaupoista.

Viime marraskuun alussa syytteet jätettiin nostamatta myös kolmelle Huoltovarmuuskeskuksen entiselle johtajalle. Entisen toimitusjohtaja Tomi Louneman mukaan Huoltovarmuuskeskus oli asetettu käytännössä mahdottoman tehtävän eteen, kun semäärättiin hankkimaan erittäin nopealla aikataululla suojavälineitä terveydenhuollon työntekijöille tilanteessa, jossa maskit olivat käytännössä lopussa kansainvälisiltä markkinoilta. Näissä olosuhteissa hankinta päädyttiin tekemään Sarmasteen kautta.

Video: Näin Huoltovarmuuskeskuksen ex-toimitusjohtaja Tomi Lounema kommentoi pieleen menneitä miljoonamaskikauppoja.

Kohu Huoltovarmuuskeskuksen maskikauppojen ympärillä jatkuu, pääministeri Marinin kommentit hämmentävät – haastattelussa ex-toimitusjohtaja Tomi Lounema 9:59

Lue myös:

    Uusimmat