Näin hengitystieinfektiot näkyvät ympäri Eurooppaa

Mistä influenssan tunnistaa? Ylilääkäri vastaa 0:50
Katso myös: Mistä influenssan tunnistaa? Ylilääkäri Asko Järvinen vastaa.

Euroopan tautiehkäisy- ja valvontakeskus suositteli, että ihmiset pysyisivät kotona, jos he tuntevat olonsa sairaaksi ja harkitsisivat naamioiden käyttämistä väkijoukoissa tai terveydenhuollon tiloissa. 

Influenssa leviää tyypilliseen tapaan tähän aikaan vuodesta, mutta se on iskenyt joihinkin maihin voimakkaammin kuin toisiin. 

Euroopan tautiehkäisy- ja valvontakeskuksen mukaan eurooppalaisten olisi noudatettava kansallisia ohjeita haavoittuvien ryhmien rokottamisesta. Influenssaa esiintyy nyt enemmän kuin muita yleisiä hengitystiepatogeenejä, kuten COVID-19-virusta aiheuttavaa Sars-CoV-2 -virusta, se totesi.

Espanjan hallitus ehdotti maanantaina valtakunnallista toimeksiantoa, jonka mukaan ihmisten on käytettävä maskeja sairaaloissa ja terveysklinikoilla. Italia kertoi, että hengitystieinfektioiden määrä oli saavuttanut ennätystason flunssan ja virusinfektion levitessä ympäri Eurooppaa.

Useat Espanjan alueet määräsivät jo viime viikolla potilaat, vierailijat ja sairaaloiden henkilökunnan käyttämään maskeja. Espanjan keskushallitus ehdotti maanantaina, että vaatimus laajennettaisiin koko maahan, mutta terveyspolitiikasta vastaavat aluejohtajat ovat toistaiseksi torjuneet sen, ja päätöstä odotetaan keskiviikkona.

– Yksi asia, jonka tiedämme rajoittavan epidemioita ja suojelevan haavoittuvia ihmisiä, on kasvomaski, terveysministeri Monica Garcia sanoi TVE:ssä.

– Se on terveen järjen toimenpide, joka on tieteellisesti tuettu ja laajalti kansalaisten hyväksymä. Hallitus on myös ehdottanut, että ihmiset voisivat itse diagnosoida kevyemmät tapaukset ja pitää kolme päivää vapaata töistä sen sijaan, että he tarvitsisivat lääkärin todistuksen, Garcia sanoi.

Espanja oli viimeisten Euroopan maiden joukossa, jotka luopuivat kasvomaskien käyttövaatimuksista COVID-19-pandemian jälkeen. Ihmisiä kehotettiin pitämään kasvosuojuksia julkisissa liikennevälineissä helmikuuhun 2023 asti ja terveyskeskuksissa ja apteekeissa heinäkuuhun asti.

Lähde: Reuters

Lue myös:

    Uusimmat