"Koronapandemia on ohi" – ihmisille jäänyt pelko surettaa ylilääkäriä

Mistä influenssan tunnistaa? Ylilääkäri vastaa 0:50
Katso myös: Mistä influenssan tunnistaa? Ylilääkäri Asko Järvinen vastaa.

Korona vaikeana tautina näyttäisi olevan selätetty, iloitsee ylilääkäri.

Koronaviruksesta on puhuttu tulevan lopulta yksi tauti muiden joukkoon. Husin ylilääkäri Asko Järvisen mukaan nyt se on tapahtunut.

– Nyt ollaan aika pitkälti siinä tilanteessa, jossa koronavirus on meille tavallisen immuunijärjestelmän omaaville ihmisille yksi hengitystievirusten aiheuttaja muiden mukana, Järvinen sanoo.

Koronatestien tekemisestä ei Järvisen mukaan ole valtaosalle väestöstä enää mitään hyötyä. 

Täysin testejä ei kuitenkaan ole syytä jättää pois. Jos lähipiirissä on riskiryhmässä olevia, kuten iäkkäitä tai syöpäpotilaita, voi taudin tunnistamisesta koronaksi olla merkitystä.

"Voima ihan toisenlainen"

Järvinen iloitsee siitä, että korona vaikeana tautina näyttäisi olevan selätetty ja rokotukset ovat osoittaneet voimansa.

– Siinä mielessä voidaan sanoa, että pandemia on ohi. Virus on jäänyt tänne meille kiertämään, mutta sen voima ja merkitys yhteisölle on ihan toisenlainen.

Järviselle huolta koronassa aiheuttavat nyt erityisesti osalle jääneet pelot, joista ihmiset irtautuvat eri tahtiin.

– Tuntuu, että osalla pelko rajoittaa elämää enemmän kuin taudin riskit tällä hetkellä ovat. Se hieman surettaa.

Ylilääkäri Asko Järvinen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä vastasi katsojien kysymyksiin MTV Uutiset Liven suorassa lähetyksessä keskiviikkona 3.1. Katso koko lähetys tästä!

Ryöpsähtääkö tautiaalto pyhien jälkeen? Ylilääkäri Asko Järvinen vastaa katsojien kysymyksiin nyt jylläävistä taudeista ja oireista 22:31

Lue myös:

    Uusimmat