Näin helposti säästäisit satasia – "koko perhe elokuviin 8 kertaa vuodessa"

Jos kotitaloudet ostaisivat vähemmän ruokaa roskiin heittämisen sijaan, voitaisiin perheissä säästää isoja summia rahaa, muistuttaa Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY haastaa pääkaupunkiseudun lapsiperheet pohtimaan, miten roskiin päätyvän ruoan määrää voisi vähentää. Samalla HSY kannustaa lisäämään biojätteen lajittelua.

Suomalaiset kotitaloudet heittävät ruokaa roskiin joka vuosi yli 20 kiloa asukasta kohden. HSY muistuttaa, että ruoan poisheittäminen rasittaa sekä ympäristöä että kukkaroa. Koko elintarvikeketjun ympäristövaikutukset on aiheutettu turhaan, kun ruokaa päätyy roskikseen.

– Nelihenkinen perhe voisi käydä vuoden aikana vaikka kahdeksan kertaa elokuvissa, kun jättäisi ostamatta roskiin päätyvät ruoat, muistutetaan HSY:ltä.

Ruokaa rippeistä -kampanja haastaa vähentämään ruokajätteitä

HSY starttaa keväällä 2013 koko pääkaupunkiseudulla Ruokaa rippeistä -kampanjan. Kohderyhmänä ovat etenkin perheet, joissa on alle 9-vuotiaita lapsia. Kampanjan aikana on jaossa ruoan rippeitä hyödyntäviä reseptejä neuvoloissa, kirjastoissa ja muissa lapsiperheiden suosimissa paikoissa. Lisäksi HSY järjestää neuvontatilaisuuksia muun muassa leikkipuistoissa ja seurakuntien sekä Mannerheimin lastensuojeluliiton perhekahviloissa ja -kerhoissa. Kampanja löytyy myös Facebookista Fiksu vähentää jätettä -sivulta, jossa jaetaan vinkkejä ruoanrippeiden hyödyntämiseen ja jätteen määrän vähentämiseen.

Ruokahävikin ehkäisyyn ja ruoanrippeiden hyödyntämiseen liittyvälle neuvonnalle on tarvetta. HSY kysyi vuonna 2012 kirjekyselyillä Espoon Leppävaaran lapsiperheiltä ruoan rippeisiin ja biojätteen lajitteluun liittyviä käytäntöjä ja ajatuksia. Kyselyjen mukaan noin puolet talouksista heitti päivittäin pois lautastähteitä, eli hetki sitten aivan syömäkelpoista ruokaa. Muuta kuin lautastähteeksi jäänyttä, valmista ja syömäkelpoista ruokaa heitti roskikseen 30 prosenttia vastaajista joka viikko. Jopa 82 prosenttia vastaajista oli kuitenkin sitä mieltä, että he voisivat vähentää ruokahävikin määrää.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat