Näin Facebook aikoo seuraavaksi taistella valeuutisia vastaan: Toivoo, etteivät ihmiset huomaa niitä

1:20

Facebook ilmoitti perjantaina uudesta suunnitelmastaan kitkeä valeuutisia palvelusta. Mashable-sivusto kirjoittaa, etteivät Facebookin keinot kuitenkaan vaikuta kovin vakuuttavilta, sillä jättiyhtiö aikoo lähinnä vain pienentää valeuutisten näkyvyyttä käyttäjien uutisvirrassa.

Miksi suomalainen tietoturvaguru pysyy poissa Facebookista? Katso yllä oleva video!

Techcrunch ja Mashable kertovat, että Facebookin suunnitelmana on jatkossa vain pienentä etusivulla niiden uutisten kokoa, jotka Facebookin yksityiset faktantarkistajat ovat todenneet valheellisiksi. Valheellisten uutisten näkyvyys uutisvirrassa vain pienenee, ne eivät siis esimerkiksi poistu sivustolta.

Muutoksen ideana on, että ihmiset kiinnittäisivät valeuutisiin vähemmän huomiota selatessaan uutisvirtaansa. Valheelliset uutiset näkyvät uutisvirrassa noin kymmenen kertaa pienempinä, sillä uutisten kuva on selkeästi pienempi.

Myös koneoppiminen avuksi

Muutos ei kuulosta kovin vakuuttavalta, mutta onneksi se ei ole Facebookin ainoa peliliike.

Yhtiö nimittäin ilmoitti myös käyttävänsä jatkossa koneoppimista valeuutisten löytämiseen. Tekoäly pystyy huomaamaan tuoreissa artikkeleissa erilaisia merkkejä, joista valeuutiset voidaan paikantaa. Nämä artikkelit priorisoidaan ihmisten tarkistettavaksi.

Koneoppiminen auttaa Facebookin faktantarkistajia käyttämään aikansa tehokkaasti. Facebookilla on tällä hetkellä noin 20 faktantarkistajaa useissa maissa ympäri maailmaa.

Techcrunch kertoo, että Facebook uskoo voivansa vähentää seuraavien askelten avulla valeuutisten leviämistä 80 prosenttia.

Facebookilla on vielä paljon todistettavaa valeuutisten vastaisessa taistelussa, sillä sen edellinen yritys vain lisäsi valeuutisten leviämistä. Joulukuussa Facebook kertoi poistaneensa liputus-ominaisuuden, jonka avulla valheellisiksi todettujen uutisten viereen asetettiin punainen lippu. Liput kuitenkin kannustivat ihmisiä, jotka uskoivat valeuutisiin, suorastaan jakamaan niitä enemmän.

Lähteet: TechcrunchMashable

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.