Linkkejä Wikipediaan ja videoita vain luotettavista lähteistä – tämä kaikki muuttuu, kun Youtube yrittää selättää valeuutiset

0:50

Youtube aikoo jatkossa näyttää uutistapahtumien ensimmäisinä hakutuloksina videoita vain luotettavista lähteistä. Maailman suosituimmasta videopalvelusta löytyy pian myös tekstiä.

VIDEO: Tämä suomalainen kondomimainos kiellettiin Youtubessa. Lue aiheesta lisää täältä.

Youtube on saamassa merkittäviä uudistuksia, joiden tarkoituksena on ehkäistä valheellisen tiedon ja salaliittoteorioiden leviämistä suurten uutistapahtumien aikaan.

Youtube kertoi maanantaina, että se pyrkii jatkossa tunnistamaan viralliset uutislähteet ja nostamaan näiden jakamat videot käyttäjien etusivujen kärkeen.

Aiheesta uutisoivat muun muassa The Verge, Wired ja Mashable.

"Vastuu tukea journalismia"

Yhtiö myös kertoo rahoittavansa 25 miljoonalla dollarilla uutisorganisaatioita, jotka haluavat laajentaa videotoimintaansa.

Summa on osa Googlen laajempaa budjettia ja maaliskuussa alkanutta ohjelmaa, jonka tarkoituksena on auttaa uutissivustoja tavoittamaan yleisönsä.

– Youtubella on vastuu tehdä virallisista uutislähteistä helposti saatavia, kertoa asiayhteys auttaakseen ihmisiä tekemään omia päätöksiään sekä tukea journalismia teknologialla, joka auttaa uutisia kukoistamaan, kertoo Youtuben tuotepäällikkö Neal Mohan lausunnossaan.

Mashablen mukaan Youtube määrittelee luotettavat uutislähteet esimerkiksi sivuston viittausten eli linkkausten määrän ja historiallisen uskottavuuden perusteella. Googlen oman PageRank-algoritmin uskotaan olevan isossa osassa.

Uusia osioita luotettaville uutisille

Selkein muutos Youtubessa ovat uudet "Top News" ja "Breaking News" -osastot, jotka näkyvät kaikkien hakutulosten yläpuolella. Näiden tarkoituksena on tuoda viralliset uutislähteet helposti saataville sekä tuoda tietoa uusimmista uutistapahtumista.

youtube2
Top News -osio näkyy hakutulosten alussa erillisenä palkkina, Breaking News taas käyttäjien kotinäkymässä. Kuva: Youtube

Videoiden lisäksi maailman suosituimmasta videopalvelusta löytyy pian myös tekstiä. Jos todella tuoreista uutistapahtumista ei ole luotettavista lähteistä vielä videota, voi Youtube näyttää hakusivulla myös esikatselun uutisartikkelista sekä linkin kokonaiseen artikkeliin.

Artikkelit valitaan sen perusteella, minkä Google News -palvelu on katsonut olevan kaikista relevantein ja luotettavin aiheesta.

Salaliittoteorioita suitsitaan myös linkein

Linkkejä voi olla myös muiden kolmannen osapuolen sivustoille, kuten Wikipediaan tai Encyclopædia Britannicaan, sellaisissa aiheissa, joiden ympärillä salaliittoteoriat ovat tiiviisti liikkuneet.

Tällaisia ovat esimerkiksi Apollon avaruusmatka kuuhun sekä Oklahoman pommi-isku vuonna 1995.

youtube1
Esimerkiksi Apollon avaruuslennosta kertovat videohakutulokset saavat lisäkseen linkin luotettavalle sivustolle, jossa aiheesta kerrotaan. Kuva: Youtube

Uudet ominaisuudet on julkaistu nyt 17 maassa, joiden joukkoon Suomi ei vielä kuulu. Youtube kuitenkin kertoo tuplaavansa tämän määrän seuraavien kuukausien aikana.

Kuinka tehokasta todella?

Youtube on aiemmin saanut paljon kritiikkiä siitä, että se on antanut salaliittoteorioiden jättää luotettavien lähteiden uutiset alleen. Näin on käynyt esimeriksi Yhdysvalloissa sattuneiden joukkoampumisten aikaan.

Esimerkiksi Las Vegasin joukkoampumisen tienoilla Youtube muutti hakualgoritmiaan yrittäen puuttua ongelmaan.

Vielä on vaikea sanoa, kuinka tehokkaita Youtuben keinot ongelman selättämiseksi ovat. Ongelmana on esimerkiksi se, että ihmiset luottavat eri uutislähteisiin.

Uudet ominaisuudet eivät myöskään suoranaisesti poista sitä, että yhden salaliittoteoriavideon katsottuaan palvelu ehdottaa käyttäjälle edelleen samankaltaisia videoita. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja