Näin Euroopan kaasukriisi näkyy myös Suomessa – asiantuntija painottaa solidaarisuutta

EU-maille komissiolta tiukka ukaasi, jotta kaasu riittää – professori kertoo MTV:lle, miten Eurooppa aikoo selvitä energiakriisitalvesta 8:08
EU-maat saivat komissiolta tiukan ukaasin, jotta kaasu riittää – professori kertoo MTV:lle, miten Eurooppa aikoo selvitä energiakriisitalvesta

Eurooppaa uhkaava kaasukriisi näkyy myös Suomessa. Suomi voi joutua jakamaan kaasua muille EU-maille, jotka tarvitsevat sitä enemmän. Myös sähkön hinta voi nousta.

Kaasupula Euroopassa tulee olemaan ensi talvena erittäin todennäköinen, arvioi Aalto-yliopiston professori Peter D. Lund. Kriisi johtuu ennen kaikkea epävarmasta maailmanpoliittisesta tilanteesta, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa.

– Kriisi koskettaa erityisesti Keski- ja Itä-Euroopan maita, Lund sanoi MTV Uutisten haastattelussa.

Euroopan komissio ehdotti tänään jäsenmailleen, että niiden tulisi tavoitella kaasun kysynnän vähentämistä noin 15 prosentilla elokuun alusta maaliskuun loppuun. Hätätilanteessa komissio voisi myös rajoittaa kaasun kysyntää.

Komission antama ilmoitus on Lundin mukaan erittäin vakava.

– Se viittaa siihen, että Venäjä tulee käyttämään kaasua politiikan jatkeena ja aseena Eurooppaa vastaan tulevaisuudessakin. Nyt pitää valmistautua pahimman varalle.

Komissio haluaa EU-maiden jakavan kaasua solidaarisuuden nimissä

Suomessa käytetään kaasua energianlähteenä paljon vähemmän kuin muualla Euroopassa. Kriisillä on kuitenkin merkittävät vaikutukset myös täällä, arvioi Lund.

– Kaasun osuus Euroopan kaikesta energiasta on noin neljännes, ja siitä noin neljännes tulee Venäjältä. Jos kaikki Venäjän kaasu leikkautuu yhtäkkiä pois, se kyllä näkyy myös muissa energiamuodoissa, Lund sanoo.

Kaasunkriisi tulee näkymään esimerkiksi sähkön hinnassa. Sähkölämmitystä käytetään Lundin mukaan usein kaasulämmityksen korvaajana.

Lund muistutti myös, että komission ehdotuksessa painotettiin solidaarisuutta EU-maiden välillä. Esimerkiksi EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Layen puhui aiheesta.

Solidaarisuus voi tarkoittaa Lundin mukaan esimerkiksi sitä, että kaasua jaettaisiin enemmän niille kaasua niille EU-maille, jotka tarvitsevat sitä kipeämmin.

– Euroopan unioni pyrkii koordinoimaan mantereen kaasutilannetta. Silloin saadaan paremmat ratkaisut kuin jos kilpaillaan samasta resurssista, Lund sanoo.

Energiansäästötoimenpiteet ovat ratkaisun keskiössä

Euroopan komission ehdotuksessa pyritään kaasun kysynnän vähentämiseen 15 prosentilla. Komissio esitti samalla suunnitelman, jossa esitellään jäsenmailla toimenpiteitä, jolla kaasun käyttö saamaan vähenemään.

Yksi toimiva ratkaisu kaasun käytön vähentämiseen on Lundin mukaan erilaiset energiansäästötoimenpiteet. Näihin kuuluvat esimerkiksi sisälämpötilan laskeminen talvella, tai esimerkiksi Keski-Euroopassa kuumempien lämpötilojen sietäminen kesällä.

– Näistä pienistä toimenpiteistä koostuu se puro, jolla saadaan vähennettyä se 15 prosenttia, Lund sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat