Näin Diana murskasi ennakkoluuloja – AIDS-potilaiden tapaaminen sokeerasi 1980-luvulla

Prinsessa Dianan kuolema järkytti koko maailmaa 20 vuotta sitten. Sydänten prinsessana tunnettu Diana oli hyväntekijä, joka teki määrätietoisesti töitä paremman maailman eteen.

Prinsessa Dianan kuolemasta tuli eilen torstaina 31. elokuuta kuluneeksi tasan 20 vuotta. Sydänten prinsessan elämää ja tekoja on muisteltu pitkin viikkoa ympäri maailman.

Diana oli jäyhän brittimonarkian outolintu, joka ei piitannut etikettisäännöistä. Hänen tavaramerkkeihinsä kuului muun muassa se, ettei hän käyttänyt hansikkaita. Vuonna 1987 prinsessa nousi otsikoihin ympäri maailman, kun hän tapasi AIDS-potilaan Lontoossa ja kätteli tätä paljailla käsillään.

– Hän ei juuri perustanut käsineistä, Dianan veli Charles muistelee People-lehden haastattelussa.

– Hän oli aito ja välitti ihmisten kohtaamisesta. Tuona päivänä hänelle oli tärkeintä lähettää selkeä viesti siitä, että aion koskettaa tätä herrasmiestä. Että elämme kaikki yhteiskunnassa, jossa ihmiset kärsivät, ja meidän täytyy auttaa, hän jatkaa.

Nykyään Dianan kaksi poikaa, William ja Harry, jatkavat äitinsä jalanjäljissä stigmojen poistamiseksi. Prinssi Harry kävi hiljattain HIV-testissä yhdessä supertähti Rihannan kanssa levittääkseen tietoisuutta kunnallisen terveydenhuollon puolesta.

Lontoon Mildmayn sairaalassa työskennellyt Sharon Smith muistelee, että Diana kävi vierailemassa potilaiden luona usein salaa.

– Hän saattoi soittaa ja kertoa tulevansa illalla. Ei kameroita, tämä on yksityinen vierailu, Smith kertoo.

– Hän ilmestyi paikalle farkuissa ja lippiksessä tai sitten hän tuli suoraan gaalasta iltapuvussa. Sitten hän istui alas ja joi kupposen teetä potilaiden seurassa.

Vuonna 1988 Diana vieraili lastensairaalassa New Yorkin Harlemissa.

– Hän nosti pienen pojan ylös ja huudahti, että sinähän olet yhtä painava kuin Harry! Siinä hän oli, moitteettomasti pukeutunut nainen, niin uskomattoman kaunis, pitelemässä sylissään AIDSia sairastavaa lasta, lääkäri Margaret Heagarty muistelee.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja