Näin anti age -voiteiden tehokkuutta tutkitaan

Ryppyjä mitataan millimetrin tarkasti laserilla ennen ja jälkeen ihovoiteen käytön.

Ikääntymisen merkkien hidastamiseen tai vähentämiseen tarkoitetut anti age -tuotteet ovat tyypillisimpiä esimerkkejä ihovoiteista, joiden tehokkuutta kosmetiikkayhtiöt tutkivat.

– Aluksi selvitetään raaka-aineiden tehoa erilaisiin solutasolla tapahtuviin vanhenemisprosesseihin ihosoluihin perustuvien mallien avulla. Jos solumallit osoittavat, että kyseisillä raaka-aineilla on vaikutusta ihon vanhenemisprosessiin, tuotekehitystä kannattaa jatkaa – ellei, niin se unohdetaan, Lumenen tuotekehityksestä vastaava johtaja Tiina Isohanni kertoo.

Laboratorioselvitysten jälkeen tuotetta aletaan tutkia ihmisten iholla.

– Ryppytutkimuksissa otetaan tyypillisesti ensivaiheessa mukaan 30–40 ihmistä. Heiltä mitataan tarkasti ryppyjen määrät, suunnat, syvyydet ja pituudet. Mittauspaikkana käytetään yleensä silmän ulkonurkkaa, koska siihen syntyy helposti niin sanottuja harakanvarpaita.

Kun alkutilanne on selvitetty, tutkimushenkilöt käyttävät voidetta tyypillisesti 4–6 viikon ajan. Sitten sama kohta mitataan uudestaan ja verrataan tuloksia aikaisempiin.

– Tutkimus ei ole silmämääräistä vaan täysin fyysistä. Tutkittavasta ihoalueesta otetaan esimerkiksi valos pehmeällä silikonimassalla. Rypyt näkyvät valoksessa ikään kuin kohoumina, jolloin niitä voidaan mitata. Tämä käytäntö on tosin ehkä jo hieman vanhanaikainen: nykyään käytetään muun muassa laseria, Isohanni sanoo.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com ja Tiina Isohanni

Lue myös:

    Uusimmat