"Kiinteyttävä" ja "heleyttävä"? Näin ihovoiteiden vaikutuksia mitataan

Ihovoiteiden tuotetekstit lupaavat usein muun muassa nuorekkuutta ja heleyttä. Miten näitä ominaisuuksia voidaan mitata?

Yksi anti age -tuotteiden tärkeimpiä vaikutuksen mittareita on ihon kiinteys.

– Kiinteyden mittaamiseksi käytetään halkaisijaltaan sentin kokoista lasiputkea, joka on auki molemmista päistä. Ihoa vedetään sisälle putkeen, jolloin se vakuumin vaikutuksesta nousee sinne hieman puoliympyrän muotoisesti. Näin selvitetään, kuinka paljon iho venyy mittauksessa. Kun vakuumi päästetään pois, tarkistetaan puolestaan, kuinka nopeasti iho palautuu entiselleen, Lumenen tuotekehityksestä vastaava johtaja Tiina Isohanni kertoo.

– Nuorella iholla venyminen on vähäistä ja palautuminen nopeaa. Iäkkäämpi iho venyy enemmän ja palautuu hitaammin – siihen jää jälki pitkäksi aikaa. Jokainen voi nähdä aamuisin saman ilmiön, kun on saanut painaumia pään tyynyyn nojaamisesta, mutta laboratoriotutkimuksissa tätä pystytään mittaamaan tarkasti.

Tutkimus toistetaan ennen ja jälkeen voiteen käytön.

– Heleys ja vaikka itseruskettavien ruskettavuus puolestaan mitataan tutkimalla ihon värin vaalenemista tai tummenemista, Isohanni sanoo.

Studio55.fi/Piia Simola

Lue myös:

    Uusimmat