Li Andersson MTV Uutisextrassa: Kuuden miljardin säästöt epärealistisia – näin vasemmistoliitto sopeuttaisi

Li Andersson kertoo, mistä vasemmistoliitto leikkaisi menoja ja mistä ei 2:12
Video: Li Andersson kertoo, mistä vasemmistoliitto leikkaisi menoja ja mistä ei

Vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin mukaan valtiovarainministeriön virkamiesten puheet jopa 6 miljardin sopeutustarpeesta ensi vaalikaudella ovat epärealistiset.

Vasemmistoliitto on valmis sopeuttamaan valtion budjettia kolmella miljardilla eurolla ensi vaalikaudella. 2,5 miljardia tästä puolue kuitenkin tavoittelisi veronkiristyksillä.  

– Suoria menosäästöjä, eli leikkauksia julkisiin menoihin tullaan meidän ohjelmassamme esittämään puolen miljardin edestä. Meidän mielestämme sopeutuksen pääpiste tulee olla veropuolella, eli veronkiristyksiä sellaisiin asioihin, jotka kohdistuvat isoihin yrityksiin ja pääomaverotukseen, me emme halua kiristää keskituloisten veroa, sanoo Andersson.

Valtiovarainministeriön virkamiehet ovat puhuneet yhdeksän miljardin sopeutustarpeesta kahden seuraavan vaalikauden aikana. Tästä jopa kuusi miljardia pitäisi sopeuttaa jo seuraavan neljän vuoden ajan. Andersson ei niele tätä.

– Minusta 6 miljardia on epärealistinen luku ensi vaalikaudelle. Pitää muistaa, että sellaisia summia ei ole mahdollista saada aikaiseksi suorilla menoleikkauksilla ilman, että se kohdistuisi sosiaaliturvaan, koulukseen tai sosiaali- ja terveydenhuoltoon. Vasemmistoliitossa emme voi hyväksyä sellaisia säästötoimenpiteitä, toteaa Andersson.

Vasemmistoliitto siis kiristäisi verotusta kahdella ja puolella miljardilla eurolla. Mielipidemittausten ykkönen kokoomus haluaa taas keventää verotusta miljardilla eurolla.

Näetkö että vasemmistoliitto mahtuisi samaan hallitukseen kokoomuksen kanssa?

– En näe sitä tässä tilanteessa kovin todennäköisenä, ei ole historiassa ollut mahdottomuus, mutta vaikeaa tässä ajassa, kun puolue ajaa mittavia verokevennyksiä. 

Työperäisen maahanmuuton tulorajat laskettava

Vasemmistoliitto on valmis laskemaan työperäisen maahanmuuton tulorajoja. Olisi tärkeää helpottaa työvoiman saantia Suomeen.

Myös perheen tuloa Suomeen pitäisi Anderssonin mukaan helpottaa. 

– Jos on ihminen, joka on tullut tänne töihin, on työllistynyt ja yrittää rakentaa arkensa täällä. elämänsä tänne. Pitäisi helpottaa puolison ja lasten saaminen tänne. 

Anderssonin mukaan myös Suomen ilmapiirissä on parantamisen varaa. 

– Jos täällä suhtaudutaan vihamielisesti ihmisiin, joilla on eri ihonväri, eri uskonto ja eri äidinkieli. Jos lapset joutuvat kiusatuiksi koulussa, jos huippuasiantuntijan puoliso joutuu kuuntelemaan rasistista puhetta ratikassa tai kaupassa. Totta kai se vaikuttaa siihen haluaako ihmiset muuttaa Suomeen vai ei. 

Katso Li Anderssonin koko haastattelu MTV Katsomosta.

Lue myös:

    Uusimmat