Näiden turvaistuinten käyttö tulee lopettaa välittömästi, raju video näyttää miksi: "Riski loukkaantua vakavasti"

Kaksi turvaistuinta petti törmäystestissä – älä käytä näitä! 1:12
Nämä kaksi turvaistuinta pettivät kevään 2019 turvaistuintestissä.

Autoliiton turvaistuintestin kolaritestivaiheessa kaksi turvalaitetta osoittautui vaarallisiksi. Puutteiden vakavuuden takia Autoliitto tiedottaa asiasta jo ennen koko testin valmistumista.

Eurooppalaisten autoliittojen ja kuluttajajärjestöjen toteuttaman turvaistuintestin kolaritestivaiheessa on paljastunut kaksi turvakaukaloa, jotka eivät kestäneet törmäyksen aiheuttamaa rasitusta.

Toinen vaarallisista turvakaukaloista on Babystyle Oyster Carapace Infant kiinnitettynä Duofix i-Size -telakkaan ja toinen Chicco Oasys i-Size.

Etutörmäystestissä Babystylen turvakaukalo irtosi telakasta ja jatkoi matkaansa pientä lasta simuloiva nukke mukanaan. Isofix-telakassa on kaksi metallitankoa, joihin turvakaukalo kiinnitetään. Tangot kestivät törmäyksen, mutta repeytyivät irti kaukalon muovirungosta. Seurauksena on testin mukaan vakavan loukkaantumisen riski eikä Autoliiton mukaan tällaista istuinta tule käyttää.

Chicco Oasys i-Size turvakaukalo epäonnistui myös etutörmäystestissä testinukke kyydissään. Törmäyksessä kaukalon turvavyön alaosa repesi irti kiinnikkeistään, minkä seurauksena turvavyön solki osui nukkea päähän ja nukke lensi pois istuimesta. Myös tässä turvakaukalossa on Autoliiton mukaan ilmeinen riski loukkaantua vakavasti.

Kansainvälisen turvaistuintestin kolaritestauksesta vastaava saksalainen autojärjestö ADAC on pyytänyt kummaltakin valmistajalta kannanottoa tuoreisiin testituloksiin.

Babystyle ei ole vielä kommentoinut ilmenneitä ongelmia, mutta Chicco on ilmoittanut vetävänsä istuimen välittömästi markkinoilta ja siihen tehdään muutoksia. Chiccon asiakaspalveluun voi olla yhteydessä valmistajan verkkosivuilla.

– Asiakkaiden kannattaa olla ensimmäiseksi yhteydessä myyjäliikkeeseen ja sopia jatkotoimista. Näitä turvakaukaloita ei tule käyttää. Meillä ei ole tietoa kuinka paljon kyseisiä istuimia Suomessa mahdollisesti on ja kuinka moni liike niitä myy. Turvaistuimia on helppo tilata myös nettikaupoista, Autoliiton viestintäpäällikkö Jukka Tolvanen toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat