Näetkö näissä kuvissa tietä ylittävän miehen? Ex-ammattikuskin kuvat osoittavat, miten vaarallista on kulkea ilman heijastinta

0:32

Heijastin on tunnetusti halpa henkivakuutus, mutta silti sen käyttö koetaan hankalana. Entisen ammattikuskin ottamista kuvista selviää, että ilman heijastinta liikkuvia on hyvin hankala havaita autosta.

Lähes joka toinen suomalainen käyttää heijastinta liikkuessaan ulkona pimeän aikaan, selviää Liikenneturvan teettämästä tutkimuksesta. Pimeällä jalankulkijoita ja pyöräilijöitä on äärimmäisen hankala nähdä ilman heijastimia, kuten entisen ammattikuskin Kenne Sundströmin ottamat kuvat todistavat.

Pääkuvan video: Näin yllättäen hirvi hyppää auton eteen - rekkakuski ei ehtinyt edes jarruttaa.

Liikenne on yhteistyötä

Espoolainen Kenne Sundström on huolissaan siitä, miten huonosti jalankulkijat näkyvät liikenteessä ja toisaalta siitä, miten rohkeasti tietä lähdetään ylittämään, vaikkei olla varmoja, onko autoilija oikeasti nähnyt jalankulkijan.

– Koen kyllä, että autoilija on kiistatta vastuussa, eli autoilijan kuuluu väistää ja pitää huolta siitä, että näkee kunnolla liikenteessä, Sundström toteaa.

Sateisella ja pimeällä säällä tummiin pukeutunutta jalankulkijaa on kuitenkin äärimmäisen hankala nähdä. Sundström ei halua syyllistää jalankulkijoita tai autoilijoitakaan, vaan muistuttaa siitä, että liikenne on yhteistyötä.

– Tosi moni ihminen ajattelee vain, että heillä on oikeus mennä ja muut väistää, mutta entä jos se auto ei nähnytkään sinua, Sundström kehottaa pohtimaan.

Kuvasarja havainnollistaa, kuinka heikosti jalankulkija näkyy

Auttaakseen jalankulkijoita hahmottamaan, kuinka huonosti he näkyvät pimeän aikaan liikenteessä – varsinkin ilman heijastinta, Sundström otti ystävänsä kanssa kuvasarjan Espoon Kauklahdessa.

Sundström ystävineen ajoi auton tiensivuun bussipysäkille, josta arvioivat, että etäisyys suojatielle oli sellainen, että siinä kohtaa autoilijan pitäisi viimeistään reagoida, jotta voisi jarruttaa turvallisesti nähdessään jalankulkijan.

Otetuissa valokuvissa näkyy hyvin heikosti harmaisiin housuihin ja mustaan huppariin pukeutunut Sundström, kun häntä hetken kuvasta on etsinyt.

Kuvien tarkoituksena on muistuttaa myös autoilijoita ja muita tiellä liikkuvia siitä, että nyt on taas se aika vuodesta, että kannattaa tarkastaa, että auton pyyhkijät ovat kunnossa, koska sateinen ja pimeä ilma vaikuttaa merkittävästi näkyvyyteen.

Suomalaiset arvostavat helppokäyttöisyyttä

Yleisin syy heijastimen käyttämättömyyteen on unohdus. Osa Liikenneturvan tutkimuksen vastaajista koki heijastimen käytön myös hankalaksi, tai ei halunnut kiinnittää heijastinta kaikkiin vaatteisiin. Heijastinten helppokäyttöisyys oli tutkimuksen mukaan yleisin valintaperuste ja moni vastaajista kertoikin suosivansa ulkoiluvaatteita, joissa on jo valmiina heijastavia yksityiskohtia.

Tutkimuksen toteutti Liikenneturvan toimeksiannosta Kantar TNS Oy joulukuussa 2017. Kyselyyn vastasi yhteensä 1530 henkilöä, joista autoilevia oli 1238, eli 81 prosenttia.

Liikenneturvan yhteyspäällikkö Eini Karvonen muistuttaa, että käyttö ja pesu kuluttavat vaatteiden heijastavia pintoja, eli heijastavuus kannattaa aika ajoin tarkistaa.

Heijastimen ulkonäkö oli viides osalle vastaajista tärkeää eikä heijastinta käytetä, jos itselleen sopivaa ei ole löytynyt.

– Kun heijastin näyttää kivalta ja sopii tyyliin, tulee sitä myös käytettyä. Heijastin toimii kaulaliinan tai pipon tavoin myös oivana asusteena, Karvonen sanoo.

Kenne Sundströmin kuvista uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja