"Myydäänkö kansallisomaisuus?" - Metsähallituslain uudistus huolestuttaa järjestöjä ja oppositiota

Metsähallituslain uudistus herättää huolta useissa eri järjestöissä ja oppositiopuolueissa. Kansallisomaisuuden kuten rantojen ja vesialueiden pelätään päätyvän kauppatavaraksi, kun metsähallituksen hakkuuliiketoiminta yhtiöitetään.

– Eniten huolestuttaa se, mitä tapahtuu virkistyskäytölle 50 vuoden kuluttua, kun tiettyjä tuottovaateita näille alueille määritellään. Jos kaikista asioista, jotka eivät ole jokamiehenoikeuksien piirissä, ryhdytään vaatimaan tuottoa, niin kyllä se rajoittaa virkistyskäyttöä, toteaa Suomen Ladun toiminnanjohtaja Eki Karlsson.

– Esimerkiksi vesialueiden aiottu siirto taseeseen, jossa vaaditaan tuottoa, johtaa siihen, että kyllä sieltä silakan kutualueita kaivetaan pois tai myydään luotoja ja saaria, joita alueeseen myös kuuluu. Tai myydään jotain muuta, koska sieltä on saatava sitä tuottoa, pelkää Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava.

Myydäänkö kansallisomaisuus? 2:01

"Paljon turhia pelkoja"

Lakimuutosta valmisteleva virkamies toppuutteli pelkoja tänään Helsingissä järjestetyssä keskustelutilaisuudessa.

– Kansalaisten jokamiesoikeuksiin, metsästykseen, kalastukseen, niihin ei tulla tekemään mitään muutosta. Ymmärrän huolen, mutta tässä on paljon sellaisia kysymyksiä ja pelkoja, jotka eivät ole tosia eivätkä tule toteutumaan, rauhoitteli hallitusneuvos Vilppu Talvitie maa- ja metsätalousministeriöstä.

Lakimuutoksen taustalla ovat EU:n kilpailusäädökset. Jotta metsähallitus kilpailisi tasaveroisesti muiden puunhankkijoiden kanssa, sen pitäisi voida tehdä konkurssi ja sitä valtion liikelaitos ei voi tehdä. Sen takia hakkuutoiminta on yhtiöitettävä.

"Kansallisomaisuutta ei myydä"

Ministeri vakuuttaa, että metsät, vedet ja rannat eivät ole kaupan.

– Ei todellakaan. Kaikki valtion maa- ja vesialueet säilyvät edelleen valtion omistuksessa. Ei ole oleellista, missä valtion tasetilillä jokin asia on. Kyse on siitä, että valtion maa- ja vesialueilla tuotetaan jatkossakin monenlaista hyvää suomalaisille: taloudellista tuottoa, virkistystä, luonnonsuojelua, luettelee maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (Kesk.).

Tiilikainen vastusti itsekin metsähallituslain uudistusta viime vaalikaudella.

– Tässä on selkeytynyt aika moni asia eli kun perustetaan metsähallituksen 100-prosenttisesti omistama osakeyhtiö, niin sen haltuun ei siirretä hehtaariakaan maata tai vettä. Vaikka valtion omaisuuden myyntiä aiotaan lisätä, se ei koske maa- ja vesialueita, vakuuttaa Tiilikainen.

"Valmisteltu täysin salassa"

Järjestöjä eivät lupaukset vakuuta.

– Tämä on valmisteltu täysin salassa. Kun nyt ensin saataisiin asia julkiseen keskusteluun ja nähtäisiin, mitä sinne lakiesitykseen oikeasti on kirjoitettu eli jääkö tuottovaateen alle retkeily- ja virkistyskohteita, kyselee Risto Sulkava.

– Eduskunnan pitäisi katsoa alusta alkaen, mitä tähän liittyy. Tämä ei ole pelkästään tuottovaadeasia vaan pitää myös miettiä, mikä on suomalaisten metsien ja vesien arvo, miettii Eki Karlsson. 

Lakiesityksellä on kiire ja se yritetään saada eduskuntaan mahdollisimman pian. Uusi laki pitäisi saada voimaan jo ensi keväänä.

Ministeri lupaa, että kiireestä huolimatta aiheesta järjestetään kuulemistilaisuuksia eri puolilla maata.

Metsähallituksen hallinnassa on noin kolmasosa Suomen pinta-alasta.

 

Lue myös:

    Uusimmat