Mystiset teräspalkit katosivat maisemasta – Kalifornian monoliitin kaatoi tuntien ajomatkan päästä tullut Maga-porukka

Mystiset teräspalkit katosivat maisemasta Kaliforniassa – mitä oikein tapahtui? 1:57

Teräsrakenteiden, monoliittitaiteen, salaliittoteorioiden ja elokuvien ystävät (eivät ole kuitenkaan yksi ja sama joukko) jo tietävätkin, mitä yhteistä on Utahin Red Rock Countrylla, Pine Mountainilla Kaliforniassa ja Piatra Neamtilla Romaniassa. Ja karkkikaupalla Pittsburghissa Pennsylvaniassa Yhdysvalloissa.

Kolmemetrinen kiiltävä teräksinen palkki voi kieltämättä olla kauhistuttava, jos se ei ole rakennustyömaalla tai taidegalleriassa, vaan yllättäen jököttää keskellä rauhaisaa luontoa.

– Kristus on kuningas. Amerikka ensin. Muukalaisobeliski. Homo.

Näin kaikuivat tahdonilmaisut, kun joukko nuoria miehiä yönäkölaseineen kaatoi tällaisen metallipylvään Kalifornian Pine Mountainissa. Sosiaaliseen mediaan laitetulla videolla yksi miehistä kertoo oman poliittis-kosmisen tulkintansa mystisestä metallipylväästä.

"Ei muukalaisille Meksikosta ja avaruudesta"

– Emme halua tänne laittomia muukalaisia Meksikosta tai ulkoavaruudesta.

Nuorisojoukko ei ollut paikallista väkeä. He kertoivat videollaan matkanneensa autolla viisi tuntia kaatohommiin eteläisestä Kaliforniasta Pine Mountainiin Atascaderoon, joka suomeksi tarkoittaa muun muassa kompastuskiveä.  

Ainakin yksi heistä oli pukeutunut maastopukuun, ja ainakin yhdellä oli punainen otsanauha tekstillä Make America Great Again.

Pylvään yhteyttä viime kuun presidentinvaaleihin ei ole ainakaan toistaiseksi kyetty selvittämään. Ei ole myöskään tiedossa, tutkiiko FBI mahdollisia ulkoavaruudellisia kytköksiä.

Pylväänkaatajat pystyttivät metalliesineen sijaan puisen ristin. (Sekin on sittemmin kadonnut.)

Paikalliset pahoittelevat pylvään kaatamista

Paikalliset eivät ilostuneet ulkopuolisten dekonstruktiivisesta esinekritiikistä.

– Monoliitti oli jotain ainutlaatuista ja hauskaa muuten stressintäyteisinä aikoina, pahoittelee Atascaderon pormestari Heather Moreno Los Angeles Timesille.

Matt Cadaretia missä lie tarkoituksessa pystytetty metalliesine ei ollut säikäyttänyt. Läheisen hautausmaan haudankaivajana hän ei pienistä hätkähtele.  

– Tylsää, ikävää että se katosi. Ihmiset olivat tosi innoissaan siitä. Kaikki mikä innostaa ihmisiä, on hyvä asia.

Maga-nuorisoporukkaa teräsmonoliitti näytti innoittavan erityisesti.

Utahin autiomaankin pilari katosi

Mutta Pine Mountainin lisäksi ainakin Utahin teräsobjekti on kadonnut.

Utahissa sellainen seisoi maisemassa, jonne voisi sijoittaa scifi-elokuvan. Pylvään sieppaajiksi ilmaantuivat kuitenkin maanpäälliset oliot, joiden mielestä se ei ollut uhka uskonnoille tai presidentinhallinnolle, vaan ympäristölle.

Los Angeles Timesin mukaan joukko huolestuneita ihmisiä ja viranomaiset pelkäsivät, että pylväs houkuttelee paikalle turisteja ja outousbongareita autoineen ja roskineen, mikä kuluttaa herkkää luontoa.

Obeliskien pystyttäjät ovat ainakin saaneet pidemmän kuin vartin julkisuusnäkyvyytensä (ja tämä juttu sitä osaltaan venyttää), ja voi otaksua, että lisää terästä popsahtelee maasta ylös jossain.

Pilareiden pystyttäjät pysyttelevät piilossa

Esineiden ideanikkarit ja tekijät eivät ole tiedossa – suurehkolla todennäköisyydellä he ovat kuitenkin Tellukseltamme.

Teräspalkeilla saatetaan viitata Stanley Kubrickin elokuvaan 2001: Avaruusseikkailu, missä näkyy hieman samanlaisia esineitä.

Tai ehkä ne ovat jonkin art-kollektiivin maataidetta. Utahin aavikolle tällaisia on tehty, kuten Nancy Holtin Sun Tunnels.

Tai ehkä kyseessä on salaperäisen Kansainväliset Nimettömät Teekkarit ry:n jäynä.

Mistä tuota tietää, vaikka outo ruostumaton teräspalkki vielä havaittaisiin vaikkapa Titanicin hylyn uumenien kätköistä. Vuonna 1961 Tukholmassa ylös nostetusta Vasa-laivasta löydettiin Paavo Nurmen patsas, jonka suomalaiset tupsulakit olivat sinne kätkeneet.

Salaliittoteorioitakin on. Kaikki eivät ota niitä vakavasti. 

– Viimeisin salaliittoreoriani on, että Utahin monoliitin asetti paikalleen Utahin turismivirasto. Mutta eliitit, tietenkään, eivät halua sinun sitä tietävän, totesi Twitterissä käyttäjä @KDannyTaylor

Pittsburghin pylvään mysteeri ratkesi

Ainakin yhden palkin mysteeri on selvillä. Selitys voi olla lukevalle yleisölle pettymys. Ei ufoja, presidentinvaaleja, uskontoa tai foliohattua.

Pittsburghilaisen Grandpa Joe’s Candy Shop -makeismyymälän edustalla jököttävä metallimonoliitti on rapakontapaiseen tyyliin markkinointikikka.

Christopher Beersin karkkikaupan myynti nousi makeasti, kiitos kassamagneettina toimivan obeliskin, jonka hän itse pystytytti.

– Eikö olekin hauskaa, että on jotain muutakin kuin pandemia, mistä puhua?, hän sanoi uutistoimisto Reutersille.

Mielenvirkistyksen ja vantteran taustaselfiekepin lisäksi kyse on myös maanläheisesti rahasta ja leivästä.

Pienyrittäjät kovilla epidemian aikana

– Toivottavasti se muistuttaa siitä, että on hyvä tukea paikallisia pienyrittäjiä, joihin (koronaepidemia) on iskenyt rajusti, Beers pohdiskelee.  

 Vain Amerikassa. Ja Romaniassa.

Toistaiseksi totuus teräspylväistä on kuitenkin tuolla tai täällä jossain.

Lue myös:

    Uusimmat