Mystinen senttilahjoittaja! Ahkera kansalainen on paikannut valtion kassaa kuukausittaisella yhden sentin lahjoituksella jo usean vuoden ajan: "Ei ole tietoa motiiveista"

Kansalaiset eivät ole valtion kassasta kovin huolissaan, jos asiaa mitataan Valtiokonttorin saamissa lahjoituksissa. Viime vuonna lahjoituksia tehtiin yhteensä 4 600 euron edestä, kun 2018 lahjoitukset jäivät 440 euroon. Ahkerin lahjoittaja on mystinen "senttilahjoittaja".

Kiusaa vai ahkeraa valtion kassan paikkaamista? Mystinen senttilahjoittaja, josta Iltalehti kertoi ensimmäisen kerran vuonna 2017, on jatkanut sinnikkäästi lahjoittamistaan aina vuodesta 2015 ja tekee edelleen sentin suuruisia lahjoituksia kuukausittain.

Valtiokonttorin apulaisjohtaja Tarja Laineen mukaan senttilahjoittaja ei ole paljastanut, miksi on päättänyt sujauttaa sentin kuussa valtiolle.

– Ei ole sen enempää tietoa hänen motiiveistaan. Ei siis mitään tietoa, miksi hän lahjoittaa.

Laine arvioi, että lahjoituksen käsittelemisen kustannukset ovat enemmän kuin lahjoitettu sentti. Näin ollen senttilahjoittaja itse asiassa kuormittaa valtion kassaa. Tarkkaa summaa käsittelykuluista Laine ei kuitenkaan osaa antaa.

– Vähäiset ne kustannukset ovat, mutta kyllä se enemmän on kuin se sentti.

Lahjoitusten määrä on suuressa kuvassa pieni

Viime vuonna Valtiokonttoriin tehtiin lahjoituksia yhteensä 51 kappaletta. Kuluvan vuoden aikana lahjoituksia on otettu vastaan 13. Laineen mukaan senttilahjoittaja on ainoa henkilö, joka tekee lahjoituksen joka kuukausi.

– Lahjoitussummat vaihtelevat vuosittain. Tänä vuonna lahjoituksia on tehty yhden sentin ja 84,90 euron välillä, Tarja Laine kertoo. 

Laineen mukaan kaksi henkilöä alkoi viime vuoden aikana lahjoittaa kuukausittain pientä summaa. Näiden lisäksi jokunen sama henkilö on lahjoittanut muutaman kerran vuoden aikana yleensä vaihtelevia summia.

Laineella ei ole tiedossa, miksi lahjoittajat haluavat antaa juuri rahaa Valtiokonttorille. 

– Lahjoitukset tulevan meille tulotilille yksittäisinä tapahtumina, eikä niissä sen ihmeellisimpiä tarinoita ole, eikä he tänne kirjeitä lähettele. 

Laine suhtautuu positiivisesti lahjoituksiin, vaikka valtion budjettiin verrattuna lahjoitusten määrä jääkin pieneksi. 

– Jos meillä valtion budjetti on yli 50 miljardia ja valtion velkaa 107 miljardia, niin onhan se tietty niihin verrattuna pieni. Pienistä puroista kaikki isommatkin asiat syntyy ja muodostuu, Laine muistuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat