Mystinen salaseura vai hyväntekeväisyysjärjestö? MTV tutustui ritarikunnan toimintaan Suomessa

Maltan ritarien tuhatvuotinen historia ulottuu myös Suomeen. Maassamme on tällä hetkellä kourallinen katoliseen Maltan ritarikuntaan kuuluvia jäseniä. Yksi heistä on Marta Benjumea. 

Martan itsensä mukaan ritariksi lähteminen oli osa kasvamista ja tulemista "täydeksi ihmiseksi".

– Kyse on traditiosta, joka on ollut osa sukuamme jo vuosisatojen ajan, kertoo Marta.

Johanniitat ovat maailman vanhin avustusjärjestö 3:04

Martan espanjalaisen suvun jäsenet sekä isän että äidin puolelta ovat olleet osa ritarikuntaa. Martan isoisoisoisä johti aikanaan järjestön Espanjan osastoa. Silloin vaatimuksena oli aatelistausta. Tänään sitä ei enää tarvita.

– Nyt on tärkeää ennemminkin hengen ylevyys ja toiminta ritarikunnan perinteiden mukaisesti.

– Oma päätökseni liittyä ritarikuntaan tuli ajankohtaiseksi pian sen jälkeen, kun menin naimisiin. Jotenkin sitä toivoo, että tämä toiminta jatkuu myös seuraavassa sukupolvessa.

Marta tosin osallistui jo teininä erilaisiin ritarikunnan järjestämiin tapahtumiin kotikaupungissaan Madridissa. 17-vuotiaana hän tekin ensimmäisen matkansa Lourdesiin Ranskaan, joka on suosittu pyhiinvaelluskohde.

– Kyseessä oli pyhiinvaellus sairaiden ja eritysapua tarvitsevien ihmisten auttamiseksi. Se on edelleen yksi rikastuttavimmista kokemuksista, mitä voi olla, Marta muistelee lämmöllä.

Ritarikunnan jäseneksi Marta liittyi kuitenkin vasta Suomessa vuonna 2004.

– Oli aika hauska yhteensattuma, että lähennyin ritarikuntaa johanniittojen tapahtumassa täällä Suomessa. Mieheni on johanniittojen ritarikunnan jäsen.

– Tapahtumassa oli mukana ritareita Maltan ritarikunnasta ja keskustelimme järjestön toiminnasta täällä pohjoismaissa. Koska myös asuin täällä, tuntui aivan luonnolliselta liittyä skandinaaviseen osastoon.

Lisää naisjäseniä

Maltan viisihenkiseen ritarikuntaan kuuluu tällä hetkellä Suomessa kaksi naista "Dames" ja kolme ritaria sekä yksi "kappalainen".

Jäsenistö lisääntyy pian kahdella naisella. Naiset ja miehet ovat tasa-arvoisia ja heillä on samat vaatimukset.

– Meillä on ritarikunnassa kaksi perusperiaatetta: uskon tunnustaminen (tuitio fidei), uskon säilyttäminen ja sen suojeleminen ja se toinen on sairaiden ja köyhien auttaminen (obsequium pauperum).

Martan mukaan vaatimusten täyttäminen vaatii jokaiselta jäseneltä vahvaa henkistä ja käytännöllistä sitoutumista ritarikuntaan. Toiminnassa on olennaista myös suhde autettaviin. Sen tulee olla vilpitön ja tasavertainen.

– Suhteen tulee perustua ystävyyteen ja aitoon kunnioitukseen. Me palvelemme sanan varsinaisessa merkityksessä. Emme siis vain auta "asiakkaita".

Tältä pohjalta ritarikunta järjestää vuosittain erilaisia hyväntekeväisyystapahtumia aina illalliskonserteista joululaulutapahtumiin.

Seremonioiden munkkikaapu

Maltain ritarien seremoniassa käyttämä musta kaapu on peräisin ritarikunnan alkuajoilta liki tuhat vuotta sitten. Silloin benediktiiniläismunkit pukeutuivat mustaan kaapuun sääntöjensä mukaisesti.

– Benediktiiniläismunkit pukeutuvat edelleen mustaan ja meidän seremoniakaapumme on kunnianosoitus ritarikunnan synnylle.

Katoliset harvassa 

Pohjoismaissa Maltan ritarikuntaan kuuluu kaikkiaan vain 45 jäsentä. Katoliset ovat harvassa.

Tapaamisia on pari kertaa vuodessa. Toukokuussa matkataan Lourdesiin Ranskaan ja loppukesällä on vuosikokous. Tänä vuonna Suomi isännöi.

– Kokous on täällä Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi. Viime vuonna olimme Islannissa. Tänä vuonna voimme osallistua lisäksi kansainväliselle leirille Itävallassa, joka järjestetään vammaisille lapsille.

Maltan Ritarit ovat aktiivisia Turussa. Kaksi kertaa vuodessa järjestetään "Päivä sairaille".

– Se tarkoittaa sitä, että järjestämme rentoa ja mukavaa yhdessäoloa vanhuksille ja sairaille. Toiminta on heille ilmaista ja haemme heidät mukaan tarvittaessa. Ensin on vuorossa messu ja sitten lounastamme yhdessä.

Ohjelmassa on lisäksi yleisöä kiinnostavia puhujia. 

Martan mukaan seuraava tapahtuma järjestetään kesäkuun alussa. Silloin on vuorossa picnic–messu Turun Koroisten historiallisissa maisemissa, minne piispainistuin siirrettiin vuonna 1229 ennen sen päätymistä Turkuun.

Paikalle on myös haudattu aikanaan kolme piispaa.

Katolisen Maltan ritarikunnan sisarjärjestö on evankelis-luterilainen johanniittain ritarikunta. Johanniittain ritarikunnat ja vapaaehtoistyöntekijät ympäri maailmaa muodostavat maailman toiseksi suurimman avustusjärjestön heti Punaisen Ristin jälkeen.



Lue myös:

    Uusimmat