Näitkö festareilla ambulanssin, jota koristaa kahdeksansakarainen tähti? Näin toimii maailman toiseksi suurin avustusjärjestö

Johanniitat ovat maailman vanhin avustusjärjestö 3:04

Katolisen Maltan ritarikunnan sisarjärjestö on evankelis-luterilainen Johanniittain ritarikunta. Molempien juuret ovat jerusalemilaisessa vierasmajassa ja sairaalassa.

Mistään salaperäisestä aateliston puuhastelusta ei ole kyse, sillä ritarikunnat ja vapaaehtoistyöntekijät ympäri maailmaa muodostavat maailman toiseksi suurimman avustusjärjestön heti Punaisen Ristin jälkeen.

Johan Grotenfelt toimii paitsi Helsingissä Ritarihuoneen kamreerina niin hän on myös Suomen Johanniittain apu ry:n hallituksen jäsen ja ollut mukana perustamassa sitä.

Tällä hetkellä perinteiseen Johanniittain ritarikuntaan kuuluu Suomessa 200 ritaria ja avustustyöhön osallistuu 200 vapaaehtoista.

Mielihyvää vapaaehtoistyöstä

– Kyllä historia velvoittaa. Voidaan sanoa, että Johanniittain ritarikunnan jäsenistä suurempi osa on Ritarihuoneeseen kuuluvia jäseniä ja silloin tietysti aateluus velvoittaa, mutta kyllä se on omasta mielestäni kaikille kansalaisille tärkeää, että on vapaaehtoistoimintaa ja on osallisena jossain. Se tuottaa mielihyvää, Grotenfelt sanoo.

Johanniittain ritarikunta on osa Saksan ritarikuntaa ja siten myös osa suurempaa allianssia. 

– Yhteensä pelkästään Saksan alaisuudessa tekee vapaaehtoistoimintaa 200 000 henkeä. Maailmanlaajuisesti puhutaan tietysti miljoonista.

Rahoitus avustustoimintaan tulee osittain Johanniittain Ritarikunnalta, joka järjestää hyväntekeväisyystilaisuuksia.

– Esimerkiksi konsertteja ja pari viikkoa sitten oli muotinäytös täällä Ritarihuoneella. Se oli hyvin suosittu, Grotenfelt sanoo.

Varoja kerätään myös näkymällä eli mainostamalla.

– Varsinaista rahanhankintalupaa järjestöllä ei vielä ole, mutta sekin on tulossa pian, Grotenfelt kertoo.

Lisäksi järjestö saa lahjoituksia testamenttien kautta.

Varoilla hankintaan tarvikkeita, kuten kaksi ambulanssia. Grotenfeltin oman merkkipäivän lahjarahoilla ostettiin Johanniitoille defibrillaattoreita, joilla pelastetaan ihmishenkiä. Yksi laite on Ritarihuoneen ala-aulassa.

Kahdeksansakarainen tähti

Kahdeksansakarainen tähti on tutumpi maailmalla, mutta meillä se näkyy esimerkiksi koulujen päättäjäisbileiden turvana tai maratonreitin varrella.

– Käymme tilaisuuksissa varmistamassa nimenomaan ensiaputoimintaa, painottaa Grotenfelt.

Järjestö on aktiivinen myös partiolaisten kouluttamisessa. Viimeksi tehtiin yhteinen ensiapuvideo. Ritarikunta on myös lahjoittanut partiolaisille kiertopalkinnon jo 50-luvulla. 

– Partiolaisilla on joka vuosi ensiapukilpailu, jossa tämä palkinto sitten jaetaan vuoden voittajalle.

Ambulanssit on hankittu käytettyinä pelastuslaitokselta, eikä niitä nähdä hälytysajossa.

Pekka Rekola on ensiavun ammattilainen ja nyt myös Johanniittojen apu ry:n hallituksessa. Taustalla on 30 vuoden vapaaehtoistyö.

– Olin ensin Punaisessa Ristissä, sitten kuulin tästä toiminnasta ystävieni kautta ja ajauduin tänne.

– Meillä on erittäin hyvä henki tämän tiimin kanssa  ja myös turkulaisten ja lahtelaisten kanssa.

Johanniittojen kahdeksansakarainen tunnus herättää tapahtumissa uteliaisuutta.

– Kyllä aika moni kysyy mikä tämä on. Varusteet tietysti kertovat, että olemme valmiudessa antamaan ensiapua.


Lue myös:

    Uusimmat