Myös toimihenkilöliitto Erto lakkoon: "Jäsenten tahto on selvä"

Helmikuun alun jättilakot: näin lakkoillaan 1:39
Katso videolta, mihin kaikkeen tulevat lakot osuvat ja vaikuttavat

Myös toimihenkilöliitto Erto ry liittyy helmikuun alun työtaistelutoimiin.

Helmikuun alkuun on tulossa työtaistelutoimien suma. Tiistaina myös toimihenkilöliitto Erto ry ilmoitti ryhtyvänsä lakkoon 1.-2. helmikuuta. 

Lakko koskee autoliikennealoja, huolinta-alaa ja sosiaalialan järjestöjä. Erto ry ilmoittaa autoliikennealojen toimihenkilöiden ja huolinta-alan toimihenkilöiden sekä sosiaalialan järjestöjen työehtosopimusten tarkoittamat aikavälillä 1.2. klo 0.01 - 2.2.2024 klo 23.59 alkavat työvuorot poliittiseen lakkoon.

Erton mukaan lakkoon ilmoitetuilla sopimusaloilla työskentelee yhteensä noin 12 000 toimihenkilöä.

Työtaistelutoimet eivät koske hengen, terveyden ja ympäristön turvaamiseksi tehtävää työtä eikä puolustusvoimien ajoja.

Erto: Suurin osa jäsenistä työtaistelutoimien puolella

Toimihenkilöliiton tiedotteessa kerrotaan, että yli 90 prosenttia jäsenistä ilmoitti jäsenkyselyssä olevansa sitä mieltä, että Erton pitäisi osallistua mahdolliseen liittojen yhteiseen laajaan lakkoon reilumman yhteiskunnan puolesta.

– Suomesta ollaan nyt tekemässä Pohjoismaiden palkansaajavihamielisintä yhteiskuntaa. Erto ei voi tätä hyväksyä ja vetoamme maamme hallitukseen aitojen neuvottelujen käynnistämiseksi, sanoo Erton puheenjohtaja Juri Aaltonen tiedotteeessa.

– Ertolla oli jäsenkyselyn perusteella käytännössä velvollisuus yhtyä 1.–2.2. toteutuviin laajoihin lakkoihin. Jäsenten tahto on selvä. Hallituksen linjauksia ei hyväksytä. Yksipuolinen sanelu, kiihotus, kyykyttäminen ja intomielinen hevoskuuritalous eivät saa olla Suomen tulevaisuus. Suomi on rakennettu sopien eikä sopimisen ja reiluuden kulttuurista tule nytkään luopua.

Aaltosen mukaan hallituksen ajamien toimien myötä työttömäksi joutuisi aiempaa helpommin ja nopeammin.

– Samanaikaisesti kun työttömyyden riskiä kasvatetaan, työttömyys- ja sosiaaliturvaa heikennetään massiivisesti.

Aaltonen kertoo tiedotteessa, että pahimpina hallituksen kaavailemista työelämäuudistuksista jäsenistössä pidettiin ensimmäisen sairaspäivän palkattomuutta, irtisanomista ilman painavaa syytä ja hallitsematonta paikallista sopimista.

Sosiaaliturvauudistuksista pidettiin pahimpana työttömyysturvan massiivista leikkaamista.

Erto kertoo ilmoittamiensa poliittisten lakkojen olevan laillisia ja että niihin saa osallistua jokainen ilmoitetuilla aloilla työskentelevä siitä riippumatta, onko hän liiton jäsen vai ei. 

Lue myös:

    Uusimmat