Myös Latvia laskemassa viinaveroa heinäkuun alusta – Viron pääministeri: "Tähän ralliin me emme lähde"

STM: Suomen ei pidä laskea alkoholiveroa Viron alkoholiveron alentumisen myötä 4:15

Latvian Seimin eli parlamentin odotetaan tänään päättävän alkoholiveron laskusta. Vero laskisi 15 prosenttia heinäkuun alusta alkaen.

Viron yleisradioyhtiö err kertoo, että Seimin budjetti- talouskomissio on lisännyt veronlaskun nopeassa aikataulussa käsiteltävien asioiden listalle.

Komission esimies sanoo err:n Aktuaalne kaamera -ohjelmassa, että nopeatahtinen alkoholiveron lasku on suora vastaus Viron hallituksen päätökseen laskea alkoholiveroa 25 prosenttia.

Latvian pääministerin Krisjanis Karinsin mukaan maa kärsii Viron päätöksen vuoksi.

– Tavoitteen pitäisi olla se, kuinka valtiot voisivat yhdistää verotuksen tasoa, niin että taloudelliset haitat jäisivät mahdollisimman pieniksi. Ei niin kuten virolaiset tekivät, hyvät naapurit eivät käyttäydy niin, Karins moittii Latvian television aamulähetyksessä.

Pääministerin mukaan maan budjettiin jää suuri aukko menetettyjen viinaverotulojen takia. 

Tähän emme lähde

Viron pääministeri Jüri Ratas sanoo err:n ajankohtaisohjelmassa, että Viro on tehnyt omat veropäätöksensä. Ratasen mukaan viro katsoo Suomen alkoholiverotusta. Jokainen valtio tekee päätökset itsenäisesti.

– Jos pohditaan sitä, voisiko Viro tehdä uusia päätöksiä ja laskea alkoholiveroa vielä X-prosenttia, tämä hallitus ei ole sellaiseen valmis. Viro ei lähde mukaan sellaiseen alkoholiveron laskuralliin, Ratas sanoo.

Viron viranomaiset arvioivat, että Latvia suojelee päätöksellä sisämarkkinoitaan ja että rajanaapuri tuo veron laskun suoraan hintoihin heinäkuun alusta lähtien. Virossa on arvioitu, että veronlasku näkyy hinnoissa 1-3 kuukauden kuluessa.

Sisäministeri Mart Helme sanoi hallituksen tiedotustilaisuudessa, että Virolla ja Latvialla ei ole mitään verosopimuksia, eikä Viro suunnittele uusia veronlaskuja.





Lue myös:

    Uusimmat