Mainos

Myös kurdit hyväksyivät tulitauon Pohjois-Syyriassa – eivät välttämättä suostu kaikkiin ehtoihin

1:04
Tulitauko Pohjois-Syyriaan – Trump: "Miljoonia ihmishenkiä säästyy"

Myös Syyrian kurdijoukot ovat hyväksyneet tulitauon, kertoo kurdijoukkojen (SDF) johtaja Mazloum Abdi. Hän ei kuitenkaan täsmentänyt, ovatko kurdit valmiita vetäytymään alueelta, jonne Turkki suunnittelee turvavyöhykettä

Turkin mukaan kurditaistelijoiden vetäytyminen turvavyöhykkeeksi suunnitellulta alueelta on ehto pysyvälle tulitauolle. Abdin mukaan tulitauko koskee alueita, joissa käydään nyt aktiivisia taisteluita, kuten Ras al-Ainin kaupunkia.

Turkki ja Yhdysvallat sopivat aiemmin tänään viiden päivän tulitauosta Pohjois-Syyriassa. Asiasta kertoi Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence lehdistötilaisuudessa Turkissa sen jälkeen, kun hän oli tavannut Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin.

Yhdysvaltain mukaan tulitauko kestää ensin viisi päivää, jonka jälkeen operaatio on määrä lopettaa kokonaan. Turkki taas painotti, että kurdiryhmä YPG:n vetäytyminen "turvavyöhykkeeltä" on ehto pysyvälle tulitauolle.

Turkin tavoitteena on ollut saada YPG pois sen rajalta ja palauttaa sen jälkeen turvavyöhykkeelle Syyrian pakolaisia. YPG on keskeinen osa SDF:n joukkoja. Sillä on myös tiiviit suhteet Turkissa toimivaan kurdien sissijärjestöön PKK:hon. Turkki, EU ja Yhdysvallat pitävät PKK:ta terroristijärjestönä.

"Hitonmoinen johtaja", lausui Trump Erdoganista

Turkin sotilasoperaatio Pohjois-Syyriassa alkoi viime viikolla muutama päivä sen jälkeen, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump päätti vetää Yhdysvaltain sotilaat pois Pohjois-Syyriasta. Yhdysvaltain sotilaat olivat taistelleet kurdijoukkojen kanssa äärijärjestö Isisiä vastaan.

Edes alustavaa tulitaukosopimusta voi pitää yllättävänä, sillä etukäteen presidentti Erdogan oli viestittänyt, että Turkki ei ole suostumassa minkäänlaiseen tulitaukoon. Aluksi hän ei ollut halukas edes tapaamaan Penceä.

Trump kiitteli Twitterissä Pencen uutisia "mahtaviksi" ja kiitti "miljoonien ihmishenkien säästämisestä".

– Ihmiset ovat yrittäneet tehdä tätä "diiliä" jo vuosia. Miljoonien ihmisten elämä pelastetaan. Onnea KAIKILLE!

– Tätä diiliä ei olisi saatu aikaan kolme päivää sitten. Piti antaa vähän "kovaa rakkautta", jotta se saatiin aikaan, Trump muotoili tuntojaan Twitterissä.

Trump myös ylisti uutistoimisto AFP:n mukaan presidentti Erdogania.

– Hän on hitonmoinen johtaja. Hän teki oikein. Kunnioitan häntä valtavasti, Trump ylisti ja totesi päivän olleen mahtava "Yhdysvalloille, Turkille, kurdeille, koko sivilisaatiolle".

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja