Mainos

Turkin Erdogan hermostui Trumpin suorasukaisesta kirjeestä ja heitti sen roskiin – tapaa silti Ankaraan saapuneen varapresidentti Pencen

2:38
Näin republikaanien Kevin McCarthy kertoi lehdistölle Trumpin lähettämästä kirjeestä.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan heitti tänään julkisuuteen nousseen Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin  lähettämän oudon varoituskirjeen, kertoo BBC.

Trump lähetti kirjeen, kun Turkki aloitti hyökkäyksensä Syyrian pohjoisosiin. Hän muun muassa kirjoitti Erdoganille, ettei tämän tulisi olla typerä ja että Trump tuhoaisi Turkin talouden, ellei Erdogan taipuisi neuvotteluihin kurdien kanssa.

– Presidentti Erdogan otti vastaan Trumpin kirjeen. Hän torjui sen täysin ja heitti sen roskiin, kertoivat BBC:n lähteet presidentin kansliassa.

Turkki torjuu täysin ajatuksen neuvotteluista kurdien kanssa, koska pitää Syyrian kurdien SDF-joukkoja toisena puolikkaana terroristijärjestöksi luokitellusta PKK:sta.

Erdogan tapaa varapresidentti Pencen

Yhdysvaltojen varapresidentti Mike Pence on saapunut Turkin pääkaupunkiin Ankaraan ajamaan tulitaukoa Pohjois-Syyrian kurdialueelle. Erdogan on vierailun alla ilmoittanut hyökkäyksen jatkuvan.

Erdogan antoi sen verran periksi ennen Pencen saapumista, että ilmoitti suostuvansa tapaamaan varapresidentin, vaikka oli aluksi sanonut keskustelevansa vain Trumpin kanssa.

Kurdit syyttävät Turkkia kiellettyjen aseiden käytöstä

Syyrian sotaa tarkkaileva kansalaisjärjestö Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) ilmoitti, että Turkin viikon mittainen hyökkäys Pohjois-Syyrian kurdialueelle on pakottanut jo yli 300 000 siviiliä pakenemaan kodeistaan. YK on ennakoinut, että pakolaisten määrä voi nousta jopa 400 000:een.

Pohjois-Syyrian kurdihallinto syyttää Turkkia ja sen liittolaisjoukkoja kiellettyjen aseiden käytöstä hyökkäyksessään. Kurdihallinnon mukaan hyökkääjät olisivat käyttäneet napalmia ja valkoista fosforia.

Kurdien mukaan Turkki tarttui aseisiin, koska se on kohdannut odottamattoman kovaa vastarintaa Ras al-Ainin rajakaupungissa.

Kielletyistä aseista ei ole varmaa tietoa

SOHR totesi, että kiellettyjen aseiden käyttöä ei ole voitu varmistaa. Palovammoja saaneiden haavoittuneiden määrä on kuitenkin ollut viime päivinä nousussa. Useimmat heistä ovat olleet Ras al-Ainin alueelta.

Kurdihallinto on jakanut sosiaaliseen mediaan videon, jossa näkyy palovammoja saaneita lapsia.

Valkoinen fosfori on napalmin tapaan helposti syttyvää ja voi aiheuttaa vakavia palovammoja. Ainetta käytetään taisteluissa savuverhojen aikaansaamiseen ja pommikohteiden merkitsemiseen. Kansainvälisten sopimusten mukaan sitä ei saa käyttää asutuilla alueilla.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja