Mykistävä kuva: Autiomaassa odottaa 3 100 eläköitynyttä sotilaskonetta – USA:n laivue vastaa kooltaan maailman toiseksi suurimpia ilmavoimia

Yhdysvaltain ilmavoimilla on Tusconissa Arizonassa varastossa 35 miljardin dollarin arvosta sotilaskoneita. Jos niistä muodostettaisiin jonkin maan laivue, siitä tulisi maailman toiseksi suurin.

Kuljetuskoneita, hävittäjiä, pommittajia, tiedustelulentokoneita, ilmatankkereita. Jopa ohjuksia.

Yhdysvaltain ilmavoimien 309. Aerospace Maintenance and Regeneration Group (AMARG) varastoi Tusconissa Arizonassa tällä hetkellä noin 3 100 sotilaslentokonetta. AMARG sijaitsee Davis–Monthanin ilmavoimien tukikohdan yhteydessä.

Jos kyseessä olisi jonkin maan ilmavoimat, se olisi koneiden lukumäärällä laskettuna maailman toiseksi suurin. Vielä suurempi on tietenkin USA:n nykyiset, aktiiviset ilmavoimat.

Eläköityneet koneet eivät mene Arizonaan pelkästään kuolemaan, vaan kyseessä on valtava kierrätyskeskus. Osa koneista pidetään myös käyttökuntoisina, jos niille tulisi tarvetta. Alueella työskentelee 800 mekaanikkoa.

Tuscon valikoitui lentokoneiden varastopaikaksi kuivuuden ansiosta

Myös Boneyard-nimellä tunnettu alue perustettiin jo 1946. Aluksi sinne varastoitiin Boeing B-29 Superfortress- ja Douglas C-47 Dakota-koneita.

Atomipommit Hiroshimaan ja Nagasagiin pudottanut Enola Gay on todennäköisesti tunnetuin B-29.

Tuscon valikoitui lentokoneiden varastopaikaksi, koska siellä on alhainen kosteus, siellä sataa harvoin. Korkea ilmanalakin (780 metriä merenpinnasta) vähentää korroosiota ja ruostumista. Lisäksi maaperä on kova, joten koneita voidaan siirrellä ilman, että kenttä täytyisi päällystää.

– Alueella varastoitujen lentokoneiden arvo olisi 35 miljardia dollaria, jos ne täytyisi korvata, AMARG:ia johtava eversti Jennifer Barnard kertoo Business Insider -lehdelle.

Katso myös: Tässä kaikki, mitä sinun tulee F-35-hävittäjästä tietää!

 

Tässä kaikki, mitä sinun tulee F-35-hävittäjästä tietää! 1:25

Lue myös:

    Uusimmat