Mainos

Myi ulkomaista lihaa kotimaisena – yritykselle 5 000 euron sakko

Salolainen lihafirma on tuomittu ulkomaisen lihan myymisestä kotimaisena.

Varsinais-Suomen käräjäoikeuden mukaan Perniön Liha ja sen toimitusjohtaja syyllistyivät markkinointirikokseen. Yritys myi ja markkinoi tuotteitaan suomalaisina, vaikka niiden valmistuksessa oli käytetty ulkomaista sianlihaa. Elintarvikkeita markkinoitiin myös Joutsenlipulla.

Kyse oli vuoden 2015 alkupuolen tapahtumista. Salon kaupungin ympäristöterveydenhuolto teki yritykseen keväällä tarkastuksen, jossa arvioitiin, että tammi-maaliskuun aikana yrityksen käyttämästä sianlihasta noin 70 prosenttia oli ulkomaista ja 30 prosenttia suomalaista.

Tarkastuksessa kävi myös ilmi, että yrityksessä ei ollut järjestelmää, jolla olisi voitu selvittää tuotteisiin käytetyn lihan alkuperä.

Toimitusjohtaja vetosi huolimattomuuteen

Toimitusjohtaja kiisti käräjillä markkinointirikoksen, mutta myönsi toissijaisen rangaistusvaatimuksen elintarvikerikoksesta. Hän myönsi, että yrityksen tuotteita oli syytteessä tarkoitettuna aikana myyty ja markkinoitu kotimaisina, vaikka niissä oli käytetty suomalaisen lihan lisäksi Saksasta ostettua sianlihaa.

Toimitusjohtajan mukaan kyse oli huolimattomuudesta eikä tahallisesta toiminnasta. Hän myös kertoi, että tarkastuksen jälkeen yrityksessä oli luotu elintarviketurvallisuuden hallintajärjestelmä ja palkattu laadunvalvontapäällikkö.

Yritykselle määrättiin 5 000 euron yhteisösakko ja toimitusjohtajalle päiväsakkoja, joista tuli maksettavaa vajaat 4 000 euroa. Lisäksi yritys määrättiin korvaamaan valtiolle rikoksen tuottamana hyötynä 4 500 euroa, koska ulkomaisen sianlihan hankintahinta oli kotimaista edullisempi.

Oikeus hylkäsi toimitusjohtajan syytteen terveysrikoksesta. Syytteen mukaan esimerkiksi tehtaanmyymälästä poistettuja tuotteita oli palautettu käytettäväksi uudelleen raaka-aineina niin, ettei huomioitu erilaisia allergeeneja sisältävien tuotteiden aiheuttamaa vaaraa kuluttajille. Oikeuden mukaan syyttäjän näyttö ei riittänyt vaaran todistamiseen. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.