Myanmarin väkivalta kiihtyy, kaksi poliisin ampumaa mielenosoittajaa kriittisessä tilassa

Voiko länsimaissa tapahtua sotilasvallankaappausta, miten sotilashallinto toimii? Maailmanselittäjät selittävät 9:24
Voiko länsimaissa tapahtua sotilasvallankaappausta, miten sotilashallinto toimii? Maailmanselittäjät selittävät

Myanmarissa kaksi mielenosoittajaa oli tänään kriittisessä tilassa sen jälkeen kun poliisi oli ampunut heitä tiistaina maan pääkaupungin Naypyidawin mielenosoituksissa.

Kuvat toisesta uhrista, nuoresta naisesta, levisivät verkossa ympäri maailmaa. Muun muassa YK:n erityisedustaja Tom Andrews tuomitsi kovin sanoin väkivallan.

–  He voivat ampua nuorta naista, mutta he eivät voi varastaa toivoa määrätietoisilta ihmisiltä. Koko maailma tuntee solidaarisuutta Myanmarin mielenosoittajia kohtaan, Andrews kirjoitti.

Poliisi käytti tiistain mielenosoituksessa myös kumiluoteja ja kyynelkaasua protestoijia vastaan. Valtiollisen median mukaan tämä oli tarpeen, koska mielenosoittajat "käyttivät karkeaa kieltä ja heittelivät poliiseja esineillä, jolloin neljä poliisia sai vammoja".

Sotilaat ratsasivat keskiviikon vastaisena yönä paikallista aikaa myös maan syrjäytetyn puolueen päämajan.

Armeija kaappasi vallan ja pidätti Aung San Suu Kyin viime viikolla. Myanmarissa on sen jälkeen ollut joka päivä laajoja mielenosoituksia ja lakkoja, joissa on vaadittu demokratian palauttamista.

Mielenosoitusten on määrä jatkua keskiviikkona, vaikka armeija on kieltänyt kaikki kokoontumiset ja julistanut yöllisen ulkonaliikkumiskiellon maan kolmeen suurimpaan kaupunkiin Yangoniin, Mandalayhin ja Naypyidawiin.

Lue myös:

    Uusimmat