Mainos

MV-oikeudenkäyntiin marssitettiin todistajaksi sotatieteiden tohtori – hänen mukaansa Bäckman maalitti toimittaja-kirjailijan herjauskampanjan kohteeksi

8:19
MTV Uutiset Live oli paikalla, kun hovioikeus alkoi käsitellä Ilja Janitskinia koskevia syytteitä. Janitskin ei tuolloin saapunut paikan päälle terveyssyihin vedoten.

MV-oikeudenkäynnissä kuultiin tänään todistajana Puolustusvoimissa informaatiovaikuttamista tutkinutta sotatieteiden tohtori Saara Jantusta. Hänen mukaansa oikeudessa paljon esillä ollut termi maalittaminen on tuttu myös sotatieteissä.

– Maalittaminen esimerkiksi Yhdysvalloissa tarkoittaa, että mennään jonnekin toiminta-alueelle. Sitten määritellään, kuinka tähän kohteeseen vaikutetaan. Esimerkiksi informaatiovaikuttamisen keinoin, Jantunen sanoi.

Helsingin hovioikeudessa on viime päivinä käsitelty Venäjän informaatiovaikuttamista tutkineeseen toimittaja-kirjailija Jessikka Aroon kohdistunutta vihakampanjaa.

Vihakampanjasta tuomittiin käräjillä Johan Bäckman ja MV-julkaisun perustaja Ilja Janitskin, jotka kiistävät hovioikeudessa syyllistyneensä rikoksiin. Janitskin kiistää olleensa vastuussa MV-julkaisun toiminnasta ja Bäckmanin avustajan mukaan Bäckmanin kirjoitukset olivat yhteiskunnallista valtaa käyttävän toimittajan kirjoitusten arvostelua, joka kuuluu sananvapauden piiriin.

"Tavoitteena uskottavuuden vieminen ja pelottelu"

Jantusen mukaan siviilielämässä maalittamisella voisi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että henkilö, jolla on korkea näkyvyys mediassa tai sosiaalisessa mediassa voi nostaa yksittäisen henkilön tikun nokkaan tarkoituksenaan provosoida suuri joukko ihmisiä häiritsemään tätä. Hän kertoi itsekin joutuneensa häirinnän kohteeksi.

– Tavoitteena tai tarkoituksena voi olla kohteen uskottavuuden vieminen, pelottelu, henkilön hiljentäminen, hän sanoi.

Syyttäjän ja käräjäoikeuden mukaan tällaista taktiikkaa sovellettiin myös Jessikka Aroon, jonka elämästä tehtiin hänen itsensä mukaan herjauskampanjalla lähes mahdotonta Suomessa.

Todistajana kuultu Jantunen sanoi, että Bäckmanin toiminnassa oli kyse maalittamisesta.

– Hän on aiheuttanut omalla toiminnallaan sen, että ihmiset levittävät valheellista tietoa ihmisistä. Hän on koko ajan aktiivisesti osallistunut tähän keskusteluun, Jantunen sanoi.

Bäckman: Minulla ei ole esimiehinä tiedustelu-upseereita

Johan Bäckman kiistää STT:lle olevansa millään tavalla Venäjän palkkalistoilla. Hän kertoo olevansa Venäjän tukemien Itä-Ukrainan separatistien niin sanotun Donetskin kansantasavallan virallinen edustaja Suomessa. Sama lukee myös hänen käyntikortissaan. Hän on myös toiminut Venäjän presidentin alaisessa strategisen tutkimuksen instituutissa RISI:ssä.

– Olin RISI:n edustaja vuonna 2013 ja se oli tällainen luottamustehtävä, josta ei maksettu mitään palkkaa. Minulla ei ole ollut RISI:n kanssa tekemistä viiteen vuoteen. Se, että olisin töissä Moskovassa ja esimieheni olisivat jotain tiedustelu-upseereita, ei pidä paikkaansa. Se on valhe, Bäckman sanoo.

Bäckman kertoo, että Donetskin edustamisessa on kysymys luottamustehtävästä.

– Nämä ovat tällaisia luottamustehtäviä, ja sitä Donetskin kansantasavallan edustaminen on ollut vuodesta 2014. Jos on kiinnostunut siitä ja haluaa edistää sitä asiaa, voi totta kai osallistua siihen, ei ole mitään estettä.

Seuraavaksi oikeudessa on määrä kuulla Bäckmania ja Janitskinia.

Yksi juttukokonaisuuden asianomistajista, mediayhtiö Sanoma on STT:n suurin omistaja. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja