MV-lehteä kampittavalla opiskelijalla takana rankka kevät: Törkyviestejä ja naisvihaa on satanut niskaan

Demariopiskelijoiden järjestöä johtava Hanna Huumonen asettui alkuvuonna johtamaan kampanjaa, jonka tavoitteena oli saada yritykset vetämään mainoksensa pois MV-lehden ja Uberuutisten kaltaisilta sivustoilta. Helppoa se ei ole ollut.

Kampanjan mukaan nämä sivustot levittävät vihapuhetta, naisvihaa ja valheita. Kevät toi palauteryöpyn ja johti lopulta MV-lehden poliisitutkintaan.

– Projekti näyttää tällä hetkellä oikein hyvältä. MV-lehden taloustilanne on heikentynyt boikottikampanjan myötä, lukijamäärä on laskenut ja arvostelua on tullut jopa Jussi Halla-ahoa myöten. Meneillään on myös poliisitutkinta, joten eiköhän julkaisu ole kulkemassa kohti loppuaan, Huumonen sanoo.

Huumonen uskoo, että sekä poliisi että media heräsivät kun kampanja MV-lehden lakkauttamiseksi lähti liikkeelle.

– Moni ehkä uskoi, että MV-lehti kuihtuu omia aikojaan, mutta se vain vahvistui ja sai lisää lukijoita. Oli virhe käyttää siitä ilmaisua vaihtoehtomedia. Media yritti tarttua MV-julkaisun esittämiin valheisiin, mutta se ei riittänyt. Me demareina otimme markkinateorian käyttöön ja se tehosi, demariopiskelijoiden järjestöä johtava Huumonen sanoo.

Hänen mukaansa kampanjointi muutti myös valtamedian asennetta. Vaihtoehtomedian sijasta ryhdyttiin puhumaan vihapuheesta ja valemediasta.

Huumonen luonnehtii kevättä mielenkiintoiseksi. Postia on tullut runsain määrin sekä MV-lehden ystäviltä että vihollisilta.

– Välillä on ollut rankkaa vastaanottaa satoja ikäviä viestejä, joissa mennään henkilökohtaisuuksiin ja jotka tihkuvat naisvihaa. Positiivisten viestien määrä on ollut paljon suurempi, mikä antaa minulle uskoa vihapuheen kitkemiseen.

Huumonen sanoo tehneensä useita rikosilmoituksia saamastaan törkypalautteesta.

Hän uskoo, että MV-lehden tarinalla on tärkeä opetus.

– Meillä oli selvästi MV-lehden kokoinen aukko. Meidän pitää nyt miettiä, miten pystymme vastaamaan kansalaisten huoleen saada paikallisuutisia ja käsitellä oman alueen tapahtumia. Minusta on huolestuttavaa, että juuri tällaisena aikana keskustellaan Ylen rahoituksen leikkaamisesta.

Katso koko SuomiAreenan ohjelma ja kaikki puhujat osoitteesta suomiareena.fi

Keskiviikon suorat verkkolähetykset: 


Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja