Kaikkia virukselle altistuneita ei olla vieläkään tavoitettu – muutamia ihmisiä karanteenissa Rovaniemellä koronatartunnan varalta, myös kaksi hoitotyöntekijää eristetty koteihinsa

2:26
Suomen ensimmäinen koronavirustartunta paljastui Ivalossa – tällaiset ovat tunnelmat paikan päällä.

Kaikkia koronavirukselle Lapissa altistuneita ihmisiä ei olla vielä tavoitettu, ilmeni Terveyden ja hyvinvoinninlaitos THL:n tiedotustilaisuudessa tänään illalla.

Suomen ensimmäinen koronavirustartunta varmistui eilen illalla. Tartunta oli Kiinan Wuhanista kotoisin olevalla 32-vuotiaalla turistilla, joka oli matkalla Suomessa. Hän oli hakeutunut Ivalossa päivystykseen hengitystieoireiden ja kuumeen vuoksi, mutta hänet päätettiin lähettää heti hoitoon Lapin keskussairaalaan Rovaniemelle.

Tartunnalle altistuneita arvellaan olevan 24, mutta kaikkia altistuneita ei oltu torstai-iltaan mennessä onnistuttu tavoittamaan. Heidän tavoittamisensa on hankalaa, sillä ainakin osa heistä on matkailijoita.

Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas kertoi tiedotustilaisuudessa, että tartunnan saanut potilas on olosuhteisiin nähden hyvässä kunnossa ja hänen tilanteensa on ennallaan.

Kaksi hoitotyöntekijää siirretty etätöihin

Broas kertoo, että muutama altistunut on karanteenissa, koska he ovat olleet altistuneet koronavirukselle pitkäaikaisesti.

Karanteenia voidaan käyttää jopa 14 vuorokauden ajan. VIruksen itämisaika on nykytiedon valossa 1-14 päivää.

Lapin keskussairaalassa karanteenissa olevat ovat matkailijoita. 

Heidän lisäkseen kaksi sairaanhoitohenkilökuntaan kuuluvaa ihmistä on varotoimenpiteenä siirretty etätöihin. Lapin sairaanhoitopiirin johtaja Jari Jokela kertoi, että kyseiset työntekijät eivät olleet käyttäneet suojia, joten he eivät ole nyt lainkaan kontaktissa potilaisiin vaan tekevät kotoa etätöitä. He eivät kuitenkaan ole virallisesti altistuneet virukselle.

Kaikkia altistuneita haastavaa tavoittaa

Altistuneiden määrän uskotaan pysyvän hyvin lähellä nykyistä 24. Tiedotustilaisuudessa kerrottiin, että tartunnan saaneen potilaan oleskelu ja toiminta on käyty hyvin tarkasti läpi.

– Määrän ei varmaan pitäisi suuresti muuttua tämän hetkisestä.

Kaikkia altistuneita ei ole vielä saatu kontaktoitua, mutta heitä yritetään tavoittaa koko ajan. Tämän kerrotaan olevan työlästä, sillä kaikista ei ole nimi- ja henkilötietoja.

Kaikista kontaktoiduista altistuneista on otettu lisänäytteitä ja niistä informoidaan, jos on tarvetta.

Ensimmäisten altistuneiden koetuloksia on odotettavissa mahdollisesti huomenna.

Koronaviruksen uskotaan lähteneen liikkeelle Kiinan Wuhanista.

Kaiken kaikkiaan koronavirukseen on kuollut tämänhetkisen tiedon mukaan 170 ihmistiä. Tartuntoja on todettu noin 8100 ihmisellä.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja