Muun muassa sähkön ja bensan kallistuminen kiihdyttivät inflaatiota eniten – inflaatiotahti pysyi kuitenkin samalla tasolla kuin kesäkuussa

1:52
"Aina siellä nousee hinnat" – näin suomalaiset kokevat inflaation vaikutuksen

Energian hinnan nousu kiihdytti edelleen kuluttajahintojen nousua

Inflaatiotahti ei enää kiihtynyt heinäkuussa, kertoo Tilastokeskus. Kuluttajahinnat nousivat sekä kesä- että heinäkuussa 7,8 prosenttia.

Eniten inflaatiota kiihdyttivät sähkön, bensiinin, dieselin ja omakotitalon peruskorjausten kallistuminen. Sen sijaan lasten päivähoitomaksujen, ei-korvattavien reseptilääkkeiden, laivalla tehtävien reittimatkojen sekä ääni- ja kuvatallenteiden halpeneminen hillitsivät inflaatiota.

Inflaatio on kiihtynyt alkuvuoden aikana nimenomaan energian kallistumisen vuoksi. Energian hintoja on nostanut erityisesti Venäjän hyökkäys Ukrainaan.

Kuluttajahintojen nousu kahdeksan prosenttia

Tilastokeskus kertoo, että euroalueen inflaatio oli heinäkuussa ennakkotietojen mukaan 8,9 prosenttia. Euroalueella inflaatio kiihtyi edelleen, sillä yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin ennakkotietojen mukaan euroalueen inflaatio oli heinäkuussa 8,9 prosenttia. Kesäkuussa inflaatiovauhti oli 8,6 prosenttia.

Suomessa yhdenmukaistettu kuluttajahintojen nousu oli heinäkuussa 8,0 prosenttia. Yhdenmukaistetussa kuluttajahintaindeksissä ei ole mukana useita hyödykkeitä, jotka Suomen oma laskentatapa sisältää.

Yhdenmukaistetussa indeksissä ei ole mukana omistusasumista, rahapelejä, kulutus- ja muiden luottojen korkoja, omakotitalon palovakuutusta, ajoneuvoveroa eikä kalastus- ja metsästysmaksuja.

Eurostatin arvio euroalueen inflaatiosta perustuu jäsenmaiden ennakkotietoihin ja energian hintakehitykseen. Eurostat julkaisee heinäkuun lopulliset yhdenmukaistetut kuluttajahintaindeksit torstaina.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja