Hintojen nousu iskee pienituloisiin – Juhalla jää työkyvyttömyyseläkkeestä käteen satanen kuussa: "Onneksi oli tyhjiä pulloja viimeksi"

Inflaatio ja ero ajoivat 59-vuotiaan eläkeläisen talousvaikeuksiin – kuussa jää käteen parisataa euroa 6:14
Inflaatio ja ero ajoivat 59-vuotiaan eläkeläisen talousvaikeuksiin – kuussa jää käteen parisataa euroa.

Erityisesti energian, polttoaineen ja ruoan hinta ovat inflaation myötä nousussa. Kasvavat menot vaikuttavat kaikkiin, mutta erityisesti ne koskettavat pienituloisia.

Yksi vaikeaan taloudelliseen tilanteeseen joutuneista on helsinkiläinen Juha Pykäläinen. 59-vuotias Pykäläinen on työkyvyttömyyseläkkeellä saatuaan kymmenisen vuotta sitten aivoverenvuodon.

Eläkkeestä jää pakollisten menojen jälkeen tällä hetkellä satanen, mies kertoo.

– Sain vinkin hakea asumistukea, joten sen kanssa kuukaudessa jää rahaa noin kaksisataa euroa kuussa.

Pykäläinen asuu omistusasunnossa, mutta remonttien vuoksi otetut taloyhtiölainat haukkaavat suuren osan pienistä tuloista. Pykäläinen muistuttaa, että asumisen lisäksi ihmisellä menee rahaa myös vesilaskuun, vakuutuksiin ja ruokaan.

– Ei tässä hirveästi hymyilytä, onneksi oli tyhjiä pulloja viimeksi, joita vein kauppaan.

Pykäläinen kertoo saaneensa onneksi ystäviltään apua vaikeassa tilanteessa. Hän on saanut avustuksina pieniä summia rahaa ja ruokakasseja.

Hallaa henkiselle hyvinvoinnille

Ahdinko on vaikuttanut suuresti Pykäläisen henkiseen hyvinvointiin ja jaksamiseen. Häntä huolestuttaa, että tilanteen aiheuttama stressi saa aikaan uuden sairauskohtauksen.

Kaikesta huolimatta Pykäläinen pyrkii myönteisyyteen. Ulospäin suuntautunut luonne on auttanut paljon.

– Kirjoittelen aforismeja, piirtelen, höpöttelen ihmisille ja pyöräilen sekä kuuntelen musiikkia. Kaikki tällainen jeesaa.  

Pykäläinen on hakenut osa-aikaista työtä. Kokoaikaiseen työhön terveydentila ei anna mahdollisuutta. Pykäläinen kuitenkin epäilee, että ikä saattaa olla este työllistymiselle. 

– Minulla on tämmöinen mutu tässä ihan selkeästi.


Lue myös:

    Uusimmat