Mies aloitti alaikäisenä laajamittaisen huumekaupan – hankki alle vuodessa sadan tonnin tulot ja yli 5 vuoden tuomion

Alaikäisenä huumeiden myynnin aloittanut mies sai yli viiden vuoden vankeusrangaistuksen ainakin puolen kilon kokaiinikaupoista ja muista huumerikoksista.

Rikokset tapahtuivat Helsingissä elokuun 2019 ja toukokuun 2020 välisenä aikana.

Kotietsinnässä miehen kotoa löydettiin runsaat 17 grammaa kokaiinia ja jonkin verran kannabista. Lisäksi hänen luotaan takavarikoitiin runsaat 5700 euroa rahaa. Miehen lailliset tulot koostuivat perustoimeentulotuesta, ja hän kertoi rahojen alkuperäksi säästämisen ja kasinovoitot.

Näyttö löytyi kännykästä

Todistusaineistoa löytyi kuitenkin runsaasti miehen käytössä olleesta älypuhelimestä. Sieltä viranomainen pystyi palauttamaan kuvia muun muassa huomattavista määristä käteistä rahaa, kuten peukalon paksuisesta setelinipusta ilmeisesti 200, 50, ja 20 euron seteleitä.

Kännykästä palautettiin myös kuvia ja videoita harkosta valkoista kidemäistä ainetta ja vastaavasta aineesta paloina sekä jauheena. Mies oli myynti-ilmoituksissaan kertonut, että hänen kauppaamansa kokaiini on suoraan ”brickistä” eli harkosta. Kuvista arvioitiin, että harkon paino on lähes 700 grammasta yli kiloon.

Valokuvissa esiintyi myös vaaka, joka vastasi asunnosta löytynyttä kokaiinijäämäistä vaakaa. Niissä myös näkyi samanlaisia huonekaluja, tekstiilejä ja tarjotin kuin miehen kotona oli. Esimerkiksi eräässä kuvassa näkynyt puinen pinta vastasi asunnosta löytynyttä puista tarjotinta.

Oikeus: Rikos ammattimainen ja päämäärätietoinen

Oikeus katsoi miehen pitäneen lisäksi hallussaan kymmeniä grammoja kannabiksen kukintoa ja tilanneen kotiosoitteensa yli tuhannen ekstaastitabletin erän. Tablettierä jäi tulliin. Miehen katsottiin myös kaupanneen amfetamiinia ja satoja huumaavia lääkkeitä.

Oikeus katsoi miehen toiminnan ammattimaiseksi ja tavoitelleen vakiintunutta asiakaskuntaa ja huomattavaa taloudellista hyötyä. Oikeus luonnehti toimintaa laajaksi, järjestelmälliseksi ja päämäärätietoiseksi.

Oikeus: Tienasi 100 000 euroa

Rikokset kestivät noin yhdeksän kuukauden ajan, josta 24 päivän ajan mies oli ollut 17-vuotias.

– Käräjäoikeus pitää kuitenkin sinällään uskottavana, että vastaaja nuoren ikänsä ja rikoksella saamiensa varojen houkutuksesta jatkanut tekoa pitkän ajan, oikeus totesi.

Vuonna 2001 syntynyt Dean Alexander Siljander tuomittiin osittain nuorena henkilönä tehdystä törkeästä huumausainerikoksesta ja ekstaasitabletteihin liittyvästä törkeästä huumausainerikoksesta 5 vuoden 10 kuukauden ehdottomaan vankeuteen. Hänellä ei ollut aiempaa rikostaustaa.

Oikeus arvioi miehen saamaksi taloudelliseksi hyödyksi 100 000 euroa, joka mies määrättiin maksamaan valtiolle.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

2:18
MTV Uutiset kertoi aiemmin, että nuorten tekemät rikokset yhä vakavampia. Huumausainerikokset kaksinkertaistuneet viidessä vuodessa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja