Nuoret miehet päättivät ryhtyä huumekauppiaiksi ja hankkivat aineita velaksi – rikkauksien sijaan saivat pitkät tuomiot ja suuret laskut

Poliisi nappasi tamperelaisnuorilta 90 kiloa amfetamiinia 0:58
Katso videolta, millaisia huumekasoja parikymppiset olivat hankkineet myytäväkseen.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi yhdeksän miestä tapauksessa, jossa Suomeen oli salakuljetettu noin sata kiloa vahvaa amfetamiinia huumekauppoja varten.

Huumeet oli pistetty säilöön maastokätköön ja aineita myytiin salatussa Tor-verkossa toimineella kauppapaikalla. Poliisi pääsi kuitenkin pian liigan jäljille, ja erään tuomitun kotoa ja maastokätköistä takavarikoitiin yhteensä noin 89 kiloa amfetamiinia.

Jäivät isosti velkaa rikollisille

Teot tapahtuivat vuoden 2020 joulukuun ja 2021 kesäkuun välille. Huumeet oli tuotu maahan rajan yli Torniossa, ja rikokset tapahtuivat pääkaupunkiseudun lisäksi muualla Uudellamaalla ja Pirkanmaalla.

Tuomioista käy ilmi, että nuoret miehet jäivät teossa velkaa ulkomaalaisille tahoille. Alkupääoma huumeille oli 20 000 euroa, ja loput aineista oli saatu velaksi, jota lyhennettiin ulkomaalaisille kolmannen henkilön välityksellä.

Päätekijälle lähes 10 vuoden tuomio

Helsingin käräjäoikeus katsoi kahden miehen olleen keskeisissä rooleissa aineiden hallussapidossa ja levityksessä. Toinen miehistä, vuonna 1997 syntynyt Juho Oskari Laulajainen, sai 9 vuoden 6 kuukauden vankeustuomion, ja samana vuonna syntynyt Tomi Petro Kristian Lahtinen 7 vuoden 6 kuukauden ehdottoman tuomion.

Miesten tuomioita lievennettiin, koska nämä myötävaikuttivat rikosten selvittämiseen. Heidän määrättiin korvaamaan valtiolle rikoshyötynä peräti 200 000 euroa.

Lisäksi muitakin henkilöitä tuomittiin vankeuteen. Vuonna 1997 syntynyt Osmo Tapio Tuominen tuomittiin 6 vuoden 6 kuukauden ehdottomaan vankeuteen, vuonna 1998 syntynyt Nestor Julius Sarri 4 vuoden 10 kuukauden ehdottomaan vankeuteen ja vuonna 1984 syntynyt Pertti Juhani Manninen kahden vuoden ehdottomaan vankeuteen.

Kolme muuta tuomittiin ehdollisiin vankeusrangaistuksiin ja yksi sakkoihin. Sakkoihin tuomittiin mies, joka oli auttanut ulkomailla oleskelleen päätekijän Suomeen ajamalla hänet Tukholmasta Haaparantaan niin, että mies pystyi jäätä pitkin tulemaan Suomen puolelle, josta auttaja kävi hänet poimimassa talteen.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Huumekoira Rami kaivaa kymmenien kilojen huumekätkön kylmästä maasta 0:52
Katso videolta, miten erikoishuumekoira Rami kaivaa esille rikollisten huumekätkön maan povesta.

Lue myös:

    Uusimmat